A mentők alapvetően mentenek

A mentők alapvetően mentenek
A mentőknek alapvetően a mentés a feladatuk, s egyre kevésbé vállalkozhatnak arra, hogy megadott időpontra szállítsák el a betegeket kezelésre, vizsgálatra, vagy onnan haza – ez derült ki az Országos Mentőszolgálat regionális szakmai vezetőjével, dr. Breitenbach Géza főorvossal folytatott beszélgetésből. Miniszteri rendelet a hazai mentésről [.pdf – 212KB]

A főorvost egy konkrét esettel kerestük föl: egy többszörösen csigolyatörött, emiatt mozgáskorlátozott idős asszonyt a kórházi orvos konkrét időpontra rendelte be, ám ő hiába kérte a mentőket egy nappal korábban a szállításra, csak két nap múlva mentek érte, amikor más úton eljutva, nagy fájdalmak közepette, már túl volt a vizsgálaton.

Ennyivel betegebbek?

– Az OMSZ a folyamatos mentés biztosítása érdekében az egyszerű, szakkíséretet nem igénylő betegszállításokat, olyan esetben, amikor az más járművel nem megoldható, természetesen biztosítja, de csak szabad kapacitása terhére. Még körülbelüli időpontot sem tudunk mondani, minthogy bármikor közbejöhet egy baleset, vagy más mentési feladat, ami elsőbbséget élvez. Ezt az időpontot meghatározó orvosoknak is figyelembe kellene venniük. A betegszállítással, sajnos, folyamatosan problémáink vannak, de mint az adatokból is kiderül, megyénkben az országoshoz képest sokkal nagyobb a mentőkkel szemben támasztott szállítási igény. Ennyivel azért csak nem vagyunk betegebbek! Sajnos sokan vannak, akik bár másképp is megoldhatnák, ragaszkodnak a mentővel való utazáshoz.

Március elsejétől új rendelet szabályozza az OMSZ működését. Vajon mennyiben hozott ez változást? – tettük fel a kérdést.

Csökkentett percek

– Lényeges, hogy míg korábban a mentőktől 15 percen belül kellett átvenniük az egészségügyi intézményeknek a betegeket, most ez az idő 10 percre csökkent, ami igazán akkor működik majd, ha valóban létrejönnek a tervbe vett sürgősségi betegellátóhelyek. Azonban úgy gondolom, ebben a megyében már most is van realitása, hogy általában teljesül a 10 perc. Meglehet persze, hogy az ügyeletes orvos más elfoglaltsága miatt olykor-olykor előfordul némi csúszás, de akkor meg mi nem hagyjuk magára a beteget. Más megyékről sokkal rosszabb tapasztalataim vannak.

Újdonságok a mentésben

Az új mentőrendeletben új fogalmakkal is megismerkedhetünk, mint mentőorvosi kocsi vagy mentő-motorkerékpár. Vajon megyénk útjain is találkozhatunk ilyenekkel?

Egyelőre nem, de előbb-utóbb valószínűleg igen – hangzott a szakember válasza. A mentőorvosi kocsi, amely személyzete egy orvosból és egy mentőgépkocsi-vezetőből áll, továbbá életmentő felszereléssel ellátott, mobilisabb egy hagyományos mentőkocsinál, ezzel egy orvos több hagyományos egységet is ki tud szolgálni. Olyan helyekre tudna gyorsan eljutni, ahol már van valamilyen mentőegység, de felmerül az orvosi segítség igénye. (Például szállítókocsi már van a balesetnél.)

A mentő-motorkerékpár, azaz életmentő felszereléssel ellátott motoros orvos, egyelőre Budapesten teljesít szolgálatot, nyáron pedig a Balaton környékén.

Rali csak helikopterrel

Megyénket is érintő változás, hogy a nagykiterjedésű versenyekhez, ahonnan 20 percen belül nem elérhető a kórház, mint például a rali, nem elég a szokásos mentőautós biztosítás, mentőhelikopternek is jelen kell lenni – hívta fel a figyelmet a mentőfőorvos. Egyúttal bejelentette: május végétől – a miniszter ígérete szerint – Miskolcon a Mi2-est felváltja a korszerű, osztrák mentőhelikopter.

SzK

 
hirdetés