A mesék kocsiján repít vissza az időben a kiállítás

Sokan voltak kíváncsiak a kiállításra
Sokan voltak kíváncsiak a kiállításra - © Fotó: a szerző
Nyíregyháza – A Kállay Gyűjteményben a Meseautó-premierhez kapcsolódó tárlat nyílt pénteken.

A Kállay Gyűjtemény – ami várhatóan a jövő év közepén új épületbe költözik – állandó kiállítása mellett számos időszaki tárlattal igyekszik becsalogatni a látogatókat a Nyírvíz palota második emeleti lakásába.

Igyekezzünk az élet minél több területén tapasztalatokat gyűjteni, és azokat aztán kamatoztatni.” Szente Vajk

Az intézmény péntek délután nyílt, Repülünk a mesék kocsiján című Ilosvay Gusztáv emlékkiállítása felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt izgalmas lehet, a múzeumpedagógiai foglalkozások során pedig szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg az óvodások és iskolások a filmgyártás folyamatával, valamint a bábok világával.

Polihisztor volt

– Kevesen tudják, de Ilosvay Gusztáv amellett, hogy orvosi végzettséggel bírt, a country- és a jazz-zenének jeles művelője volt. Íróként, költőként is szép sikereket tudhatott magáénak, és ő szerezte számtalan reklám mellett többek között A telhetetlen méhecske, valamint a Ceruza és a radír című rajzfilmek zenéjét, megerősítve sokoldalúságát – ismertette röviden Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője.

A felújított szabadtéri színpad bejárásáról érkezett a kiállításmegnyitóra Szente Vajk. A színész, műsorvezető elmondta, hogy rendezőként a Meseautó című musical szombati premierje kapcsán látogatott Nyíregyházára. Az előadás alapjául szolgáló, 1934-ben készült filmben Ilosvay Gusztáv is szerepet kapott, a rádióénekes hangjaként lopta be magát a nézők szívébe.

– Nagyon fontos mind a művészetben, mind az életünkben a polihisztor szó, és Ilosvay Gusztáv az volt. Ő és a hozzá hasonló emberek viszik előrébb a világot azáltal, hogy sok mindenhez értenek, s nemcsak kipróbálják magukat számos területen, de sikereket is érnek el. Magam is megtapasztaltam már, hogyan hatnak a művészet egyik szakirányában szerzett ismeretek annak egy másik szegmensében.

– Igyekezzünk az élet minél több területén tapasztalatokat gyűjteni, és azokat aztán kamatoztatni – tanácsolta Szente Vajk.

– CsA –
hirdetés