A meséktől a valóságig

Felidéztük a vértanúk utolsó mondatait
Felidéztük a vértanúk utolsó mondatait - © Fotó: Iskola
Nyíregyháza – A mulatságos népmesék után a magyar történelem véres valósága került a figyelem középpontjába.

Iskolánkban hagyománnyá vált, hogy megünnepeljük a népmese napját. Az idén sem volt ez másképp. Szeptember 30-án a könyvtárban mesevetélkedőt rendeztünk a 2., 3. és 4. osztályos tanulóknak. A programot könyvtárosunk, Ilyésné Tóth Viktória szervezte meg és vezette le. A mesevetélkedőre minden osztályból 3-3 diák jutott be egy előzetes szövegértőfeladat-lap kitöltése után. A játékos versenyre 3 meséből kellett felkészülni, ezek: A kőleves, A királykisasszony cipője és a Jankó és a három elátkozott királykisasszony voltak.

A zsűri tagjai – Meseország királynője és két hercegkisasszonya – értékelték az egyes feladatokat. A gyerekeknek 7 próbát kellett teljesíteniük, például hétmérföldes csizmában ügyeskedni, játékos matematikai feladatot, keresztrejtvényt, totót megoldani, kirakóban ügyeskedni, igaz-hamis kérdésekre válaszolni. A jó hangulatú vetélkedőn a diákok és a zsűri is nagyon jól érezték magukat, mindenki élményekkel feltöltődve tért haza.

A mesevetélkedő mellett rajzpályázatot is hirdettünk az alsó tagozatos diákok számára. Egy magyar népmese illusztrálása volt a feladat tetszőleges technika alkalmazásával. Ebben az évben is nagyon szép alkotások születtek.

Megemlékeztünk a vértanúkról

Október 6-án méltó módon emlékeztünk meg a 13 aradi vértanúról, akik 167 évvel ezelőtt életüket adták a magyar szabadságért. 23 fiatalt ért a megtiszteltetés, hogy szerepelhetett a Laskai Miklós tanár úr által szervezett előadáson. Szorgalmas próbák vezetettek el a nemzeti gyásznapig, amikor bemutattuk megemlékező műsorunkat előbb az iskola diákjainak, majd a városi ünnepségen, az evangélikus templomban. Délután Damjanich János szobránál a 11. b osztályos Széki Klaudia elszavalta Petőfi Sándor Európa csendes, ujra csendes… című versét.
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda

Helyezettek

A mesevetélkedő eredménye:

1. helyezett: Királyok csapata (Szigili Kitti, Kallós Teréz, Mészáros Koppány Gyula);

2. helyezett: Sárkányok csapata (Blazsán-­Deskó Balázs, Béres Annamária, Klincsik Míra);

3. helyezett: Manók csapata (Szrogh Zsófia, Szalacsi Máté, Kovárczi Zsombor)

A rajzpályázat eredménye:

1. helyezett: Simon Janka (1. b)

2. helyezett: Péter Zsófia (4. b)

3. helyezett: Csatlós Virág (3. b)

Különdíjasok: Szilágyi Júlia (3. a),

Hubai Hanna (4. b), Kovárczi Zsombor (4. b)
hirdetés