A metszésen múlik az idei rózsatermésünk

Ilyen szép lehet a jól metszett rózsa
Ilyen szép lehet a jól metszett rózsa - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A virágok közül a rózsa metszését tartják sokan a legkardinálisabbnak.

A metszés célja az elhalt, megbarnult szárak eltávolítása, a bokor túlburjánzásának megakadályozása, a bokor formázása, a levegő cirkulációjának növelése és a növény virágzásra ösztökélése. A metszés időpontja február vége és április eleje közé essen.

Az öreg, beteg és a száraz hajtásokat tőből vágjuk le. A törött, beteg, csenevész hajtások, és a 3 évesnél idősebb karokat szintén távolítsuk el. Fontos, hogy a munkaeszközöket rendszeresen fertőtlenítsük.

A beteg hajtások eltávolítását követően metsszünk le minden ceruza vastagságúnál vékonyabb hajtást. A vadhajtásokat az eredésüknél kell eltávolítani, egészen a gyökérnél, különben még erőteljesebb növekedésre ösztönözzük őket. A szemzés alatt növő hajtásokat is távolítsuk el tőből.

Erre kell figyelnünk

Az alakító metszés a kifelé néző rügy fölött úgy 1 centiméterrel történjék, 45 fokos szögben befelé lejtve. A virágágyi rózsákat 3–6 szemre vágjuk vissza. A 3 évesnél idősebb bokorrózsát kétharmad részig vágjuk vissza, ha túlságosan magasra nőtt.

A vágórózsák tavalyi hajtásait 2-3 szemre metsszük vissza. A lugasnak nevelt futórózsát inkább csak ritkítsuk. Távolítsuk el róla az elhalt, elöregedett ágakat, azután igazítsuk, kötözzük a támasztékhoz. Az idősebb oldalhajtásokat 2–3 szemre vágjuk vissza. A hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a csenevész, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza. Ahol az ágak összedörzsölődnek, az egyik ágat szintén el kell távolítani, valamint a vadhajtást is.

Gazigazító.hu
hirdetés