A Mikecz családra emlékeztek

Lucza János helytörténész, a kiállítás és az emléktábla-avatás főszervezője a jelentős helytörténeti értéket képviselő kiállítási anyagból Mikecz Béla, leánya, Lankusné Mikecz Ágnes és unokája, Kapossy Krisztina életútját mutatja be
Lucza János helytörténész, a kiállítás és az emléktábla-avatás főszervezője a jelentős helytörténeti értéket képviselő kiállítási anyagból Mikecz Béla, leánya, Lankusné Mikecz Ágnes és unokája, Kapossy Krisztina életútját mutatja be - © Fotó: Városi Könyvtár
Kemecse – A család történetének legfőbb elemei: a hit, a haza, a szülőföld töretlen szolgálata.

Nem csak Kemecse és a megye, de az egész ország életében is jelentős szerepet betöltő történelmi família, a Mikecz család múltjára, jelenére emlékeztek Kemecsén a napokban a nemzeti ünnepünkhöz kötődően.

Az időpont nem véletlen: ebben az évben van a reformáció elindulásának 500. évfordulója, a Mikecz család nemesi címerét és oklevelét 300 évvel ezelőtt iktatták be a kemecsei megyei közgyűlésen, az 1848-as forradalom tartalma a család történetének legfőbb elemei: a hit, a haza, a szülőföld töretlen szolgálata, tisztelete.
A Mikeczekről kiállítás is készült, a városi könyvtár olvasótermét betöltő gazdag anyagot, fotókat, dokumentumokat a család a helyi múzeumnak ajánlotta fel. A szervezők célja az volt, hogy a mindennapok rendszerében mutassa be e család tagjait, akik nem csak múltjukkal, de a közösségért végzett munkával is kiérdemelték a jelenkor, Kemecse lakosainak tiszteletét. Az utókor méltóképpen őrzi, ápolja e történelmi család emlékét. A nemzeti ünnep évfordulóján a család iránti tiszteletből emléktáblát avattak az iskola falán intézmények, egyházak, helybeliek összefogásával. Azért került az oktatási intézmény falára az emléktábla, mert egykoron a helyén állt 200 éven keresztül a Mikecz család ősi otthona. Az emléktábla jelképes azért is, mert most az utókor itt tanul, ugyanakkor azt is jelzi, hogy a Mikeczeket ide mindig hazavárják.

KM
hirdetés