A mindenhová beférkőző fekete füst

Egy művész – egy ötlet
Egy művész – egy ötlet - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A napokban nyílt meg a nyíregyházi Pál Gyula Teremben a Smog című kiállítás.

A Hadron Művészeti Egyesület huszonkét tagjából a többség képzőművész, de vannak köztük zenészek, sőt, egy költő is. Az idei kiállításuk – hasonlóan az előzőekhez – ismét érdekes. Témája a szmog. Ennek látjuk számtalan megközelítését a falakon és a posztamenseken.

Szmog sok helyütt lehet: van politikai köd az agytekervényekben, körülöttünk mint láthatatlan elektronsugárzások, melyeket megrajzolva láthatóvá tesz a festő, és tudunk az anyagokat roncsoló redukcióról és oxidációról. De helyt kap a jól ismert gomolygó-fekete gyárkéményfüst, eső permetezte piszkos légáramlat. Végül megjelenik az ajánlott védekezés: kilenc kis üvegampullányi instant oxigén. S mindezek nemcsak hagyományosan festékkel, vásznon vagy papíron, hanem műgyantával, színezett kóccal, ívelt foncsorcsíkokkal, rögzített fakazettákkal.

Eltérő nézőpontok

A kiállítás sok gondolatot felvet, olyanokat is, amelyek mellett naponta elmegyünk, és nem biztos, hogy jelentőséget tulajdonítunk nekik, és olyanokat is, amelyek más nézőpontból mutatják be a dolgokat.

– H. Németh Katalin –
hirdetés