A miskolci kisfiúk életesélyei

A demográfus szerint több oka is van a férfiak (statisztika szerinti) korábbi halálozásnak.

Miskolc – A statisztikai hivatal legújabb adatai szerint is (2004-ben sem volt ez másként), a magyar nagyvárosok közül Miskolcon halnak legkorábban a férfiak. Az idén született fiúgyermek így közel 68 évet remélhet átlagosan, míg az, aki Székesfehérvárott látta meg a napvilágot, közel 72 évet. A számok még megdöbbentőbbek, ha tudjuk, az európai átlagnál a magyar átlag 6-7 évvel kevesebb.

Sok az alkoholista

Hogy miért rosszabbak az életkilátásai egy miskolci kisfiúnak székesfehérvári, avagy győri társánál? Józan Péter, a Központi Statisztikai Hivatal tudományos főtanácsadója, orvos- demográfus szerint sok minden miatt. Miskolc tradicionális nehézipara összeomlott, sok a munkanélküli, aki dolgozik, az is alacsonyabb jövedelemért, mint az ország másik végében élő. Rengeteg a dohányos és nagyon sok az alkoholista. A demográfus szerint az életmódbeli különbségek is az okozói a (statisztika szerinti) korábbi halálozásnak. Bár az is tény, hogy akinek magasabb az iskolai végzettsége, az a statisztikák szerint egészségtudatosabban él. Magasabb a jövedelme, s ez pozitívan befolyásolja az életmódját is. Ha képzettebb, a fogyasztási mintája is más. Például másra költi ugyanazt a pénzt, mint képzetlenebb társa. Jobban végiggondolja, mit eszik, mennyit dohányzik, mennyit költ alkoholra. Az sem mindegy, elmegy-e orvoshoz, ha beteg, beszedi-e a felírt gyógyszert.

Az egyénen is múlik

Józan Péter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a felmérések, statisztikák rámutatnak arra is, hogy nem az egyedi eset a mérvadó. Lehetnek kivételek (egészségtudatos alulképzett vagy fordítva), de a sokaságnál mégiscsak az általa említettek a jellemzőek, s nemcsak itthon, hanem az egész világon.

A szakember szerint a megoldás kormányzati, önkormányzati, és nem utolsósorban egyéni felelősség. A kormányzatnak ott kell az infrastruktúrát fejleszteni – jelen esetben Miskolcon – , amely terület lemaradt, s ezt a folyamatot önkormányzatnak is segíteni kell. (Külföldi beruházó fektet be a városban. A munkásnak vigyázni kell az egészségére, hogy ne veszítse el a munkáját.) S mi az egyén feladata? Változtasson az életén, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, szokjon rá a testmozgásra, járjon el rendszeresen orvoshoz. Az egészégtudatos életforma népszerűsítésén pedig rengeteg múlik.

Sport nélkül hízunk, tunyulunk
Hogy miért halnak korán a férfiak? Sport nélkül eltunyulnak, ellustulnak, majd elhíznak, ezt látom már az egyetemistákon is, mondta dr. Kékesi Tamás (46) egyetemi tanár, dékánhelyettes, aki (mint ahogy ő vallja) hobbiként a Bánkút Sí Klub és a Miskolci Honvéd társadalmi edzője.

A sport nemhogy gátolná a munkámat, éppenhogy segíti – magyarázta. – Nem betegszem meg könnyen, kitartóbb vagyok, jobban bírom a stresszt.

Gyerekkora óta siel. Az egyetemen is sikerült jó példát mutatnia, több tanítványát is sikerült rávennie a rendszeres sportolásra. A csapat, amit vezet, versenyorientált csapat, a közeljövőre (október 21-ére) gyepsí fesztivált szerveznek Bánkútra.

dr. Kékesi Tamás az élet más területén is odafigyel az életmódjára. Alkoholt nem iszik, nem dohányzik. Szerinte a sport a legfontosabb az életmódváltásban: a fogyasztótabletták kerülendők, a bevitt és a leadott energiát kell egyensúlyba hozni.


Az egészségtudatosság javítására…

n A várható élettartam nemcsak az európai átlagtól, de a Magyarországon átlagostól is elmarad.

Miskolc (ÉM) – A régióban élő emberek egészségi állapota aggasztóan rossz. Aki itt születik, annak évekkel rövidebb életre és sokkal több betegségre van kilátása, mint a más térségekben születőknek, olvasható abban a pályázatban, amellyel annak idején Miskolc az Európa kulturális fővárosa pályázatra nevezett be. Mint ahogy az anyag fogalmaz, az egészségtudatosság javítása a város célja, s ebben a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara segíthet sokat. Dr. Peja Mártát abban kérdeztük, miben áll, s fennáll-e ez a „segítség” akkor is, ha a pályázatot nem nyertük meg.

Jó felkészültségű

A főigazgató elmondta, ahhoz, hogy a statisztikai adatokon javítani tudjanak, az „alapoknál” kell kezdeni, azaz már arra is szükség van, hogy egészséges, megfelelő időre született újszülöttek szülessenek. (A koraszülöttség arányszámában is élen jár Borsod.) A nem optimális súllyal és idő előtt született gyerekek később is esendőbbek, jegyezte meg a főigazgató főorvos. Könnyebben megbetegszenek, gyakoribb körükben a cukorbetegség, amely alapja lehet később az érrendszeri megbetegedéseknek, majd az infarktusnak. A megelőzésre nagyon megalapozott, jó szakmai felkészültségű védőnőkre van szükség. Akik a lányokat már a serdülőkorban felkészítik arra, hogy később egészséges terhességük legyen.

A védőnőket családgondozásra is képzik, kisérjék figyelemmel például, hogy jár-e a család orvoshoz, szűrővizsgálatokra.
hirdetés