A mohás foltok ellen jó lehet az oltottmész-por

Akt.:
A madarak örömmel fogadják majd a beérő tányérokat
A madarak örömmel fogadják majd a beérő tányérokat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Most vessük el a kúszó növények (hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjait! Ezek a növények 2–3 méter magasra is felfutnak, ezért kiválóan alkalmasak a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására. Gyors növekedésükhöz bőséges víz- és tápanyagellátásra van szükségük.

Örülni fognak a madarak

Vessünk a kert sarkába vagy a kerítés mellé napraforgómagot! A kikelő növényeket és beérő tányérokat örömmel fogadják majd jövő télen a madarak. Ha a pázsitban a téli hónapok folyamán elszaporodtak a mohák, akkor most meg kell a gyepet levegőztetni. Erre a célra kiváló, elektromos árammal működő gépek állnak rendelkezésre. A nagyon mohás foltokra szórjon ki négyzetméterenként 5-6 dekagramm oltottmész-port, amely csökkenti a talaj savanyodását! A kertekben és a parkokban a mohásodást gyakran az okozza, hogy a környezetben élő fák és bokrok megnőttek, és árnyékot vetnek a gyepre. Ezen csak az árnyék csökkentésével lehet segíteni.

A cserepes szobanövények átültetésének is most van az optimális ideje. A cserepéből kinőtt növényt emeljük ki, a földet óvatosan rázzuk le a gyökerekről, és az elhalt, valamint túlságosan megvastagodott gyökérágakat vágjuk le! A növény föld feletti részéről is távolítsuk el az elhalt ágakat és leveleket, szükség esetén most metsszük meg a szobahárs, a mályvarózsa hajtásait, és ültessük el a növényt kissé nagyobb cserépbe, friss, tápdús és a növény igényeinek megfelelő kémhatású (lúgos vagy közömbös) földbe!

A citrom- és egyéb citromféle- (narancs, mandarin, grapefruit) fácskákat csak akkor állítsuk ki a szabadba, amikor a tavaszi fagyok biztosan elmúltak!

Forrás: Balintgazda.hu
hirdetés