A mostani melegfront veszélyekkel jár

dr. Pápai György
dr. Pápai György
Nyíregyháza – Főleg az idősebbeknek kell fokozottabban óvatosnak lenniük a szokatlan időjárás miatt.

A közlekedésmeteorológusok napok óta figyelmeztetnek a januárban szokatlan meleg következményeire. Elsősorban a keringési problémákkal küszködőket viseli meg a melegfront, illetve a frontok váltakozása. Az autóban ülők számára a vezető pillanatnyi rosszulléte is végzetes lehet. A gyalogosok számára egy esés zúzódással, súlyosabb esetben töréssel járhat.

Sajnos gyakori, hogy az elesés nyomán még felépülő beteg a felfekvés, illetve az ágyhoz kötött életmód miatt fellépő szövődménybe, fertőzésbe hal bele, ami nincs közvetlen összefüggésben egy krónikus belgyógyászati előzménnyel, mégis annak nyomán alakul ki. Tanácsos az ilyen jellegű betegség megléte esetén óvatosnak lenni, a megfelelő gyógyszereket időben beszerezni, illetve bevenni, szükség esetén felkeresni a háziorvost.

A mentők mindent megtesznek

– Sokan nem tudják, hogy a magyarországi mentőellátás világszínvonalú, ugyanis az intézkedések, illetve a sürgősségi ellátás rendszere más, mint a többi országban. Van a világban olyan hely, ahol nagyon rövid idő alatt képzik ki a szállítószemélyzetet, és egy rosszullét, baleset helyszínén szinte semmilyen beavatkozás nem történik, hanem a lehető leggyorsabb úton egy közeli kórházba szállítják a beteget.

– Magyarországon stabil életfunkciók megléte esetén szállítják kórházba a beteget, ennek biztosítására nagyon jól felszerelt eset kocsikkal és a bejelentés alapján akár mentőorvossal próbálják megmenteni a beteget. Sajnos csodákra ők sem képesek, így megtörténik, hogy a helyszínről elszállított ember életfunkciói később ismét leállnak, és nem sikerül azokat helyreállítani – tájékoztatta olvasóinkat dr. Pápai György az Országos Mentőszolgálat regionális vezető főorvosa.

– Pusztai Sándor –
hirdetés