A mozgásban, a sportban az egészség

Akt.:
Dr. Szabó Tünde: A magyar kormány számára az egyik legfontosabb az, hogy minden gyermek sportoljon!
Dr. Szabó Tünde: A magyar kormány számára az egyik legfontosabb az, hogy minden gyermek sportoljon! - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – Az edzői munka hivatás, a legjobb szakembereket megfelelően megbecsülik hazánkban. Interjú dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral.

Egykor világklasszis úszóként szerzett hírnevet szülővárosának, ma az egyetemes sport, mint az egészséges társadalom alapja fölött bábáskodik. Erről is nyilatkozott lapunknak dr. Szabó Tünde.

Egykori világklasszis élsportolóként hogyan viszonyul a szabadidős sporthoz? Melyikre helyezné a nagyobb hangsúlyt?

Gyakran teszik fel a kérdést nekem, melyik a fontosabb, az élsport vagy a szabadidősport. Én erre mindig azt felelem, az a fontos, hogy mindenki sportoljon. S mint annyi jelentős kérdésben, itt is kiemelkedő szerepe van a családi modellnek: ha a szülők sportolnak, akkor a gyermekek is követni fogják a jó példát, ha pedig a gyermekek hozzászoknak a sportos élethez, felnőttként egy egészségesebb társadalom pilléreivé válnak. Ha mindenki sportol, az utánpótlás is komolyabb bázisra támaszkodhat, abból még magasabb színvonalú, sikeresebb élsport is építhető. Komplexen kell kezelni tehát ezt a kérdést, egyik sincs meg a másik nélkül. Fontos kiemelni: a szabadidősportra az idén több mint 11 milliárd forint jut, amely a központi költségvetés szabadidősportra előirányzott tételéből, több évet átfogó pályázatokból és programfinanszírozásokból áll össze. Ezen túlmenően az egyes sportágak további összegeket fordítanak saját forrásaikból a szabadidősportra.

A napokban részt vett az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság idei első munkaértekezletén. Hogyan értékeli az egészség és a sport viszonyrendszerét?

Egykori sportolóként, egészségügyi szakjogászként, háromgyermekes édesanyaként, egy sebész főorvos feleségeként pontosan látom, hogy mennyire fontos az egészségügy, akár a fejlesztésére, akár a témával történő törődésre gondolok. Nagyon hasznos volt Nyíregyházán találkozni a gyermekorvosokkal és a védőnőkkel. Jó volt felismerni, hogy nem csak én, mint sportszakember, hanem ők, mint az egészségügyben dolgozók is jól látják: egyetlen hatékony eszköz van a kezünkben az egészségünk megtartása érdekében, a mozgás. Ennek a népszerűsítése ezért is rendkívül fontos. Az aktív, sportos életmód az egészségmegőrzés alapját jelenti. Ezt kell megértetni a gyerekekkel is, ha sportosan élnek, akkor egészségesek is lesznek. De nem csak ők, hanem a családjuk tagjai, az idősebb korosztály is. Nagyon fontos együttműködni az egészségügyben dolgozó szakemberekkel. Óriási segítség ez a társadalomnak, hiszen ők is sokat tehetnek azért, hogy a mozgás része legyen mindennapjainknak. Erre hívtam fel a figyelmet, és örömmel tapasztaltam, hogy azonosulnak ezzel a gondolattal.

„Edző leszek – nincs akadály!” programot is sajátos szemszögből ítélheti meg, lévén egykori élsportoló. Milyen elvárásokat fogalmaz meg egy edzővel szemben, sportágtól függetlenül?

Pontosan erről tartottam előadást a Nyíregyházi Egyetemen, a Magyar Edzők Társaságának szervezésében. Bemutattam az edzői szerepeket és tájékoztatást adtam a támogatási rendszerekről. Az edzőknek kiemelt szerepük van abban, hogy a jövő generációját úgy tudjuk felnevelni, hogy minden értéket ki tudjanak hozni magukból, hiszen az ő kezükbe fogjuk adni a jövőnket. Éppen ezért támogatjuk az edzői hivatást, mert ez nem egy állás, egy foglalkozás, hanem igazi hivatás. Ezeknek a szakembereknek többnek kell lenniük, mint edzőknek, egy személyben pedagógusnak és pszichológusnak is, akik a fiatalok erkölcsi nevelésére is figyelmet fordítanak. Ezért fontos, hogy számukra színvonalas képzéseken keresztül megfelelő képesítéseket tudjunk adni, illetve megfelelő támogatási rendszert tudjunk biztosítani. Ennek 2013 óta új vonalai vannak. Elindítottuk például a kiemelt edzői programot, amelybe nemzetközi szinten eredményes szakemberek kerülhettek be, mintegy kétszázan. A Gere­vich-ösztöndíj programban közel négyszáz edző van. Ezek olyan példátlan támogatások, amilyen mértékűek korábban még sohasem voltak hazánkban. Tavaly elindult az utánpótlásban dolgozó szakemberek támogatási rendszere, az Utánpótlás Edző Program is. Az ebből a három programból álló támogatási rendszerrel olyan tervezhető, biztos életpályát tudunk biztosítani az edzőknek, ami egyedülálló. Olyannyira, hogy külföldről is érkeznek sportszakemberek és tanulmányozzák. Magyarország világszinten elismert sportnemzet, a sportban eredményesek vagyunk, ami nem véletlen. Tehetséges fiataljaink vannak, jól képzett, szintén tehetséges edzőkkel. Sokan a programok adta lehetőséggel élve költöztek haza külföldről és folytatják itthon a munkát, magyar versenyzőkkel, a magyar sikerekért.

A tehetséges sportoló és képzett szakember sikeres kapcsolatának ékes bizonyítéka Fucsovics Márton szárnyalása. A nyíregyházi teniszezővel az a Sávolt Attila foglalkozik igen eredményesen, akinek a bérét a Magyar Tenisz Szövetség biztosítja.

Ez már egy negyedik témakör, a kiemelt sportágak fejlesztéséből tudják támogatni a szövetségek a tehetséges edzők munkáját. Valóban nagyszerű eredményeket produkál Fucsovics Marci, aminek különösen örülök, hiszen ő is nyíregyházi.

Amennyiben Nyíregyháza sport­életéről ejt szót, bizonyára az úszás áll a szívéhez legközelebb. Osztja a véleményt, hogy megyeszékhelyünk igazi sportos város?

Érdekes lenne készíteni egy olyan felmérését, hogy ha egy város vezetése sportos, az milyen hatással van az ott élő emberekre és azok egészségére. Úgy vélem, hogy azokban a városokban, ahol a sportra fokozottabb figyelmet fordítanak, akár a létesítmények fejlesztésével, akár a sportos programokkal kapcsolatban, ott biztos, hogy egészségesebben is élnek. Ez Nyíregyházára fokozottan érvényes és a jövőben még inkább fogjuk támogatni azt, hogy egészségesebbek legyenek az itt élők. Példaértékű és igen sikeres a Mozdulj Nyíregyháza! mozgalom, amelyhez hasonló programok indítását tervezzük. A magyar kormány számára az egyik legfontosabb az, hogy minden gyermek sportoljon. Ez alapfeladat, amihez megfelelő létesítményeket kell biztosítani. Ez egyébként a sportturizmus szempontjából is fontos, hiszen ennek a területnek a fejlesztése a turizmusra és a gazdaságra is pozitív hatást gyakorol. Van egy Continental Arénánk, amely nem csak kiemelt nemzetközi eseményeknek lehet házigazdája, hanem például színvonalas színházi eseményeknek, koncerteknek is nagy nézőszámmal rendelkező, méltó helyszíne lehet. Ráadásul nem csak a versenysportnak, hanem a szabadidős sportnak, a fiatalok és idősek rendszeres mozgásának is ideális színtere. És akkor még nem beszéltem a hamarosan elkészülő műjégpályáról, a Bujtosi csarnok mellett felépülő uszodáról, a Tiszavasvári úti atlétikai centrumról, ami egyébként multifunkcionális lesz, hiszen az atléták mellett a vívóknak, a cselgáncsozóknak és a tollaslabdázóknak is magas színvonalú feltételeket fog biztosítani. Nem is szólva a szabadidős sportolás lehetőségeiről, programjairól. És akkor még nem említettük a Szpari igazi arénává átalakuló stadionját, ami szintén multifunkcionális lesz, hiszen színpadi előadásoknak, koncerteknek is helyszínt biztosít majd. Emellett természetesen megmarad a szabadidősport számára is, hiszen a mostani hatszázas körhöz hasonló rekortános futókör is épül. Emiatt is megnő majd a sportturizmus, hiszen a létesítményeink, a programjaink megfelelő minőséget kínálnak majd az ideérkezőknek, sportolóknak, fiataloknak, egyszóval mindenkinek.

Tennivalója van bőven. Azért bizonyára figyelemmel kíséri a téli olimpiai játékok történéseit.

Természetesen igen. Sajnos, ritkán adatik meg, hogy úgymond élőben nézhessek meg valamit, de azért igyekszem naprakésznek lenni. Miként nagyon sokan, én is örültem annak, hogy kedden a rövid pályás gyorskorcsolyázó férfiváltónk bejutott a döntőbe. Fantasztikus lenne, ha egy szép eredménnyel rukkolnának ki a legjobb négy között. A helyszínen fogok szurkolni ezért, illetve az egyéni sikerekért is, hiszen a jövő héten néhány napra kiutazom, és Magyarországot, a magyar sportot képviselve én is ott leszek az ötkarikás téli játékokon.

– Mán László –
hirdetés