A munkaszüneti nap ígérete helyett a kánikula veszélyeit vegyük inkább komolyan

Kincset érhet ilyen melegben egy közkút
Kincset érhet ilyen melegben egy közkút - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – „Dolgozók, figyelem! Augusztus 4-én olyan hőség lesz, hogy munkaszüneti napot rendelhetnek el, lehetetlen lesz dolgozni! Ilyen még nem volt Magyarországon!” Futótűzként terjedt a Facebookon az elmúlt napokban a fenti hír, amiről hamar kiderült: valójában megtévesztő feltételezés, álhír. A megosztók arra gondolhattak, hogy munkaszüneti napot rendel el péntekre a kormány, ám ilyet nem tett a kabinet. Senki ne maradjon tehát távol pénteken a munkahelyétől erre hivatkozva!

– A hőség hatására erőteljesebben izzadunk, folyadékot és ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, amit feltétlenül pótolnunk kell. A csecsemőknél, kisgyermekeknél és az időseknél fokozottan ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ami a nagy melegben akár napi 3–4 liter is lehet. Kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italokat, helyette ivóvíz, ásványvíz, natúr gyümölcslevek és -teák, friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt – sorolta Csikós Péter, az egészségügyi alapellátási igazgatóság vezetője.

– Bágyadtság, kedvetlenség, száraz bőr, repedezett, lepedékes nyelv utalhat arra, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége. Az idős emberek hajlamosak arra, hogy keveset igyanak, ezért kérdezzünk rá, hogy mennyi vizet ittak, s ha nem elegendőt, akkor azonnal pótolják! – utalt a figyelmeztető jelekre és a teendőre a szakember, hozzátéve: aki teheti, 11 és 15 óra ne tartózkodjon a napon.

– Amennyiben mégis ügyet kell intéznie, tervezze meg az utat, iktasson be olyan helyeket, ahol hűvösben pihenhet, s mindenképp vigyen magával vizet – mondta az igazgató. Akik pedig gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg, lassulnak a reflexek. Szintén fontos szabály, hogy fedetlen fővel ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, mert teljesen felborulhat a hőháztartás.

– A hőség okozta megbetegedések közül a legsúlyosabb a hőguta, amely kezdeti szakaszában hőgörcsökkel jár, amit hőkimerülés követ. A beteg súlyos fejfájást, hányingert, hányást és rendkívüli gyengeséget tapasztalhat. Hőguta esetén megemelkedik a testhőmérséklet, a beteg szédülést tapasztal, és végül elveszíti az eszméletét.

– A mostani időjárás csökkenti a vérnyomást, vagy vérnyomás-ingadozást okozhat, a gyógyszerek hatását is felerősítheti, ezért fontos megbeszélni a kezelőorvossal, változtassanak-e erre az időszakra az adagoláson, de semmiképpen se döntsön saját maga a készítmények elhagyásáról, csak mert éppen nincs panasza – emelte ki Csikós Péter azzal kapcsolatban, hogy a szív- és érrendszeri betegeknek tanácsos ebben az időszakban a házi- vagy szakorvosukkal konzultálni a gyógyszerek adagolásáról.

– Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Strandröpipálya épül

Potor Antal „sportos” elfoglaltságot talált magának a kánikulában: két kollégájával a Continental Aréna mellett két strandröplabdapálya kialakításán fáradozik. Mint azt lapunknak elmondta, gyakrabban tartanak pihenőt a szokottnál, nagyjából 15–20 percenként behúzódnak a közeli fák árnyékába.

– A főnök naponta öt–hat alkalommal megnézi, hogy haladunk, de egyébként nem hajt bennünket a tatár, nem tudok arról, hogy határidős lenne a munka – közölte két korty között. Potor Antal és segítői szomjazzák ugyan az enyhébb időjárást, a szó szoros értelmében mégsem szomjasak: munkaadójuk megfelelő mennyiségű ásványvizet ad nekik. Potor Antal hozzátette: őt ebben a gatyarohasztó kánikulában sem kell félteni, a munka végeztével esténként a „habok közé” veti magát, azaz egy jó pofa jéghideg sörrel csökkenti a hőérzetét.

KM


Ventilátorokkal hűsített vesztőhely

A csirkék az anyagcsere-folyamataik során nagy mennyiségű hőt termelnek, ezért hőségriadó idején kiemelt figyelmet kell fordítani a nagyüzemi körülmények között összezsúfolt szárnyasokra. – Amíg kicsik a madarak, fűteni kell az ólakat, kivéve persze ha a mostanihoz hasonló az időjárás, nagyobb korukban pedig hűteni – válaszolta érdeklődésünkre egy megyénkbeli csirketelep munkatársa. – Nyáron eleve alacsonyabb telepítési sűrűséggel dolgozunk, hőségben pedig ventilátorokkal, majd előpárásított levegővel hűsítjük az állatokat, s ilyenkor a szokásosnál is jobban figyelünk a megfelelő vízellátásra. A szállításokat lehetőség szerint éjszakára szervezzük. Amíg áll a kamion, ventilátorokkal hűsítjük a csirkéket, akárcsak a vágóhídon – taglalta a szakember, miként előzik meg a kánikulából adódó nagyobb veszteségeket.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés