A művészet terápiára is jó

Márton Enikő
Márton Enikő
Fehérgyarmat – Általános iskolákban rászoruló gyermekekkel foglalkozik a művésznő.

A nagy karriert befutó Márton Enikő mindene a művészet. A több országban is tevékenykedő művésznőnek több hobbija is van, és nagyon szereti a munkáját. Márton Enikő 1980-ban született Fehérgyarmaton. Fülesden nevelkedett, s az általános iskolai éveit Kölcsén töltötte. Innen Debrecenbe került a Református Kollégium Gimnáziumába matematika szakra.

Intenzív kurzusok

Az érettségit követően a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára nyert felvételt rajz–vizuális nevelőtanár szakra. Ekkortájt kezdett a festészetben is elmélyülni. Az egyetemi évek alatt Erasmus-ösztöndíjjal eljutott Münchenbe, az Akademie der Bildende Künste (Művészeti Akadémia) festő szakára, két szemeszterre. Majd „itthoni” diplomaszerzésével egy időben felvételizett ugyanannak a müncheni akadémiának a művészetterápia szakára, amit 2004–2006 között végzett el. Enikő vallomása szerint ezen a helyen nagyon intenzív kurzusok voltak, s itt tanult a legtöbbet.


Márton Enikő egyik alkotása

Münchenből 2007-ben Berlinbe költözött, ahol egy általános iskolában kezdett el dolgozni egy autista kisfiú csoporton belüli integrációját támogatván. 2009-ben felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Doktori Iskolájába. Festészet témakörben a külsőként avagy belsőként érzékelt terek kapcsolatát kezdte el feldolgozni térelméleti szövegek tanulmányozásán keresztül a saját festészeti gyakorlatával összefüggésben.

2012-ben egy újabb tanulmányi ösztöndíjjal az északi sarkkörön elhelyezkedő Rovaniemibe volt szerencséje eljutni, ahol egy öt hónapos télből tavaszba váltó meditatív időszakot élhetett át a Lappföldi Egyetem művészeti és design szakán. Rövid hazai tartózkodását követően visszaköltözött Berlinbe, ahol először iskolasegítőként, majd művészetterapeutaként általános iskolákban kezdett el rászoruló gyermekekkel foglalkozni.

Kiállítás belföldön, külföldön

2015-ben megkapta a Szabad Művészetek területén belül a doktori címet. Márton Enikő – akinek több kiállítása is volt már külföldön és belföldön egyaránt – jelenleg is Berlinben él és alkot, s a festészettel, tárgyalkotással, kiállításokkal párhuzamosan művészeti-művészetterápiás műhelyt vezet két iskolában is. A művésznő nagy tapasztalattal, odaadással adózik munkája iránt, s bátran néz szembe az előtte álló kihívásokkal az élet bármely területén.

– Fecske László –
hirdetés