Helyi közélet

2015.09.17. 08:50

Már más szolgáltat szeretetet

Nyíregyháza - A megyében 1579 idős ember ellátásának és 190 gondozó munkájának a finanszírozása szűnt meg.

Nyíregyháza - A megyében 1579 idős ember ellátásának és 190 gondozó munkájának a finanszírozása szűnt meg.

A közelmúltban a Magyar Államkincstár hiányosságokat tárt fel a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál. Leállították a támogatást, mert a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

Mindenkit tájékoztattak

Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településein működtetett-e házi segítségnyújtást a Baptista Szeretetszolgálat, s ha igen, mi lett a gondozottak és a dolgozók sorsa, melyik önkormányzati vagy egyházi szervezet folytatja a házi segítségnyújtást. A kérdéseinkre Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója a következőket válaszolta:

– A Baptista Szeretetszolgálat három intézményen keresztül közel félszáz településen (pl. Nyíregyháza, Mátészalka, Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Csenger, Tarpa…) végzett házi segítségnyújtást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Magyar Államkincstár a normatíva felfüggesztésével 1579 idős ember ellátásának és 190 gondozó munkájának a finanszírozását szüntette meg a megyében. A kialakult helyzetről értesítettük az érintett intézményeket, amelyek haladéktalanul megkezdték a munkavállalók és az ellátottak tájékoztatását. Az ellátottakat és hozzátartozóikat az intézmények tájékoztatták arról, hogy kérhetik ellátásukat az ellátásra törvényben kötelezett önkormányzatoktól vagy más civil, esetleg egyházi szolgáltatótól. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel. Tudomásunk szerint a munkavállalók nagy részének a munkaviszonya a tájékoztatást követően pár napon belül közös megegyezéssel megszűnt.

Nem maradnak ellátás nélkül

– Először a sajtóhírekből értesültünk arról, hogy gondok vannak a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál, majd augusztus 25-én írásban is megerősítették mindezt, és kiderült, a városban 69 embert érint az ügy – tájékoztatta lapunkat Vásárosnamény polgármestere.

Filep Sándor elmondta, hogy az önkormányzat Humán Szolgáltató Központjánál házi segítségnyújtásban jelenleg nincs szabad kapacitásuk, szociális étkeztetésben korlátlanul tudják fogadni az igényeket, míg idősek nappali ellátására 3–5 személyt tudnak fogadni.

– Nem maradnak ellátás nélkül a rászorulók, hiszen más egyház fenntartásában, illetve civil szervezet működtetésében lévő intézményeknél igénybe tudják venni a számukra szükséges szolgáltatást – tette hozzá a polgármester.

– Mi akkor értesültünk a helyzetről, amikor felkerestek bennünket a dolgozók, s elpanaszolták, hogy meg fog szűnni a munkaviszonyuk – kezdte Forján Zsolt, Csenger polgármestere.

Átveszik a dolgozókat

– Természetesen megkerestük a Baptista Szeretetszolgálat csengeri kihelyezett irodájának a vezetőjét, ám a legfőbb nehézséget az okozta, hogy addigra a dolgozóknak megszüntették a munkaviszonyát, s közös megegyezéssel aláíratták velük a felmondásukat. Egyébként nyolc gondozó és 80–90 ellátott sorsáról van szó.

– Az idősek megijedtek, hogy nem lesz, aki foglalkozzon velük, az nyugtatta meg őket valamennyire, amikor minden érintettet biztosítottunk arról, hogy az önkormányzat a helyi kistérségi társulással karöltve átveszi a dolgozókat, s így egyetlen házi gondozott se marad ellátás nélkül. Mi eddig is gondoskodtunk az időseinkről, a társuláshoz tartozó települések közül kilencben látunk el házi segítségnyújtást és gondozást, két településen viszont a református egyház végzi a szociális munkát.

– A baptisták megígérték, hogy a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Hivatallal (NRFH) kötnek egy megállapodást, az államigazgatási szerv pedig megküldi nekünk az engedélyt a munka folytatásához. Állítólag az NRFH már el is postázta a papírokat, de mi addig nem kezdhetjük el a házi gondozást, amíg az engedélyek nincsenek a kezünkben. Mivel az átvétellel megnövekszik az ellátottjaink száma, nekünk még a működési szabályzatunkat is módosítanunk kell, s a dolgozók minősítésének is egytől egyig el kell készülnie. Mindennap várjuk a postást, s bár nem szeretnénk, hogy kapkodva menjenek a dolgok, de egy ideig még el fog húzódni az átállás – nyilatkozta Forján Zsolt.

KM


Négy kistérség

A szeretetszolgálat honlapjáról kiderült: a mátészalkai regionális szociális központhoz tartozott a szalkai, a fehérgyarmati, a vásárosnaményi és a csengeri kistérség, házi segítségnyújtásban 675-en részesülhettek, ennyi ellátottra kapott engedélyt a központ, valamint szociális étkeztetést kérhettek az idős emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában