A Nagy Bandázás összehozza a fiatal miskolci közösségeket

Az egyik „banda”, a Miskolci Alternatív Generáció tagjai
Az egyik „banda”, a Miskolci Alternatív Generáció tagjai - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – A városban több, főként fiatalok alkotta közösség tevékenykedik.

Ügyeket vállaltak fel és közösségeket alkottak ezek mentén, hogy együtt érjék el céljaikat. Vannak, akiknek a kerékpáros kultúra, másoknak a miskolciság vagy éppen a hajléktalanok ügye a fontos. Egymást is segítik azzal, hogy Miskolc Bandái néven gyűjtőcsoportba tömörültek: október 13-án közös rendezvényen mutatkoznak be a Szinva teraszon. A Nagy Bandázás kapcsán beszélgettünk a szervező Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesülettel.

Mint Sélley Andrea, a szervezet elnöke kifejtette, huzamosabb ideje látókörükben vannak azok a fiatalok, akik kisközösségekbe verbuválódva képviselik a számukra fontos ügyeket. Kisebb-nagyobb sikerrel szervezik a programjaikat és akcióikat, toborozzák az újabb tagokat és haladnak céljaik elérése felé.

Együtt könnyebb

Rá kellett jönniük, hogy bár sokszor átfedések is vannak a motivációkban, a kapcsolódások elmaradnak. Márpedig ezek a hivatalos vagy informális csoportok összedolgozva még könnyebben érhetik el céljaikat. Innen jött az ötlet, hogy egy ernyő alá terelik a csapatokat – folytatta.

A fiatalok együtt találták ki a Miskolc Bandái nevet és közösen tervezték meg a bemutatkozó eseményüket is, a Nagy Bandázást. A közösségfejlesztő kifejtette, hogy ezzel a módszerrel nem titkolt szándékuk segíteni a „bandák” összekovácsolódását. Hiszen az, hogy együtt gondolkodnak, jó alapot jelent a jövőbeni közös munkához.
A cél ugyanis ez. A Dialóg Egyesület csupán egy kezdő lökést ad az együttműködéseknek, amik hosszú távon akkor tudnak igazán sikeresek lenni, ha megosztják erőforrásaikat, egymást segítik.

Mindenkinek van egy ügye…

Eddig hét csapat tagja a Miskolc Bandáinak: a Borsodi Szőrök, a Civil Rádió Miskolc – CiRMi, a Miskolc Bike Maffia, a Miskolci Alternatív Generáció – MAG, a Slam Poetry Miskolc, az Avasi Közösségi Kávézóból kinőtt Szólam Klub és a Tinta Social Club mindannyian felvállalnak legalább egy ügyet.

Október 13-án bemutatkoznak a miskolci Szinva teraszon. Mindenki megmutatja, hogy mit képvisel és ehhez illeszkedő programmal készül: a Miskolc Bike Maffia a hajléktalanok megsegítéséről szervez workshopot, a Szólam Klub tagjai zenélnek, a slam poetrysek szavalni fognak. Koncertek, beszélgetések, játékos feladatok – mindenki mutat magából egy keveset.

Sélley Andrea végezetül elmondta, hogy a Nagy Bandázás célja népszerűsíteni a részt vevő csapatokat, illetve magát a Miskolc Bandái kezdeményezést, ahová várják a fiatal miskolci közösségeket, akik nyitottak az együttműködésekre.

ÉM-Cs


Bánóczi Bea, Fazekas Viktor (középen) és Maier Péte
Miskolc - A városból hárman az országos slam poetry döntőben. A Slam Poetry Miskolc kollektívája idén is büszke lehet magára, hiszen soraikból nyolcan indultak el az országos bajnokság elő­selejtezőjén. Közülük hárman a döntőbe is bejutottak: Bánóczi Bea, Fazekas Viktor és Maier Péter szövegeinek...

MAG kerékpár túra Diósgyőrbe
Miskolc - Bringatúrával erősítették csütörtökön a közösségi kohéziót a Miskolci Alternatív Generáció (MAG) „177vége” című egész hetes sportos programsorozat keretében. ÉM [related-post post_id="3967235"] [related-post post_id="3964727"]
hirdetés