A “NAGY MESE” Biharban

A “NAGY MESE” Biharban
Az „Okosan szeretve” Alapítvány 2005-ben hirdette meg, a keressük együtt a „nagy mesét” Biharban. A kezdeményezés több mint 800 óvodást mozgósított.

A határon innenről és határon túlról, „Biharországból” érkeztek a voksok. Az eredményhirdetést a püspökladányi drámapedagógusok: Kis Endre, Kiss Tamás, Kissné Balla Krisztina játéka tette felejthetetlenné.

Hónapok óta a mesére figyeltek az óvónők és a gyerekek. Volt konferencia, szavazás, dramatikus játék, rajzverseny. Mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Június 16-án került sor a zárórendezvényre a volt megyeháza dísztermében, ahol Gyula Ferencné, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. A rövid műsor után rendhagyó eredményhirdetésen ismertette az eredményt Szénási Tiborné, a József Attila utcai tagóvoda vezetője.

Egy-egy óvodások által eljátszott jelenetből vagy rajzból kellett kitalálni a gyerekközönségnek, hogy milyen meséről is van szó. A legjobb 12-ből a három dobogós mindegyike, több mint száz szavazatot kapott. A harmadik lett „A kisgömböc”, a második helyen végzett „A kismalac és a farkasok”, és a képzeletbeli dobogó legfelső fokára „A kiskakas gyémánt félkrajcárja” került. A legjobb meséket illusztrálták a gyerekek, és a beérkezett közel 300 alkotásból szakavatottak – Fenyvesvölgyi Tamás és F. Tóth Zsuzsa művésztanárok – válogatták ki a kiállítás anyagát.

A legjobb három alkotót jutalmazták is. A harmadik és a második helyezett berettyóújfalui lett: Juhász Boglárka, illetve Kincses Lili, a legjobbnak pedig a földesi Futó Henrietta rajzát ítélte a zsűri. A projekt „végterméke”, a Bihar nagy meséi – 36 oldalas, gazdagon illusztrált – kiadvány méltán reprezentálja a legjobb 12 mesét, és igazolja Bruno Bettelheim felejthetetlen gondolatát: „Mesék nélkül szegényebb lenne a világ, és színtelenebbek lennének az emberek. Nem hinnénk a gyengék diadalában, a szeretet erejében, a bátorság és az őszinteség sikerében.”
hirdetés