A négyéves ciklus utolsó közgyűlése Nyíregyházán

Nyíregyháza – Az ülésen búcsúzott el a testülettől Csabai Lászlóné, aki 1994 óta, megszakítás nélkül négy cikluson át vezette a várost – előtte tanácselnökként is állt a megyeszékhely élén – , de több képviselő is tegnap ült utoljára a testület ülésén.

Ennek megfelelően a közgyűlés első része az értékelésről, az összegzésről szólt, napirendek előtt pedig a polgármestert búcsúztatta el a szocialista frakció. Dr. Németh Péter, Nyíregyháza díszpolgára azt mondta, ha azokat az épületeket és fejlesztéseket, melyek Bencs Kálmán és Csabai Lászlóné ideje alatt jöttek létre, kiemelnék a városból, alig maradna valami.

A közgyűlés 2007–2010 évi programjának végrehajtásáról szóló beszámoló tökéletes alkalmat biztosított arra, hogy az elmúlt négy év értékelése mellett a hétfői közgyűléssel lezáruló korszak összegzését is megtehesse a polgármester, illetve a képviselők. Csabai Lászlóné azt mondta, minden egyes döntés azt a célt szolgálta, hogy a városlakók élete könnyebb, jobb és komfortosabb legyen. – Az elmúlt 16 év gazdagította a várost – mondta, s hozzátette: nem mondja, hogy hibátlanok voltak, a következő testületnek pedig azt tanácsolta, hogy fejezze be azokat a beruházásokat, melyekhez a forrásokat már előteremtették, s szerezzenek újabbakat.


Nyíregyháza sokat fejlődött

– Az anyag címe harmónia és racionalitás, ám éppen ezek nem jellemezték az elmúlt négy évet – mondta dr. Vinnai Győző. – Az infrastruktúrában súlyos hiányosságok vannak, a külterületek egy részén nincsenek utak, járdák, nem megoldott a csapadékvíz-elvezetés – mondta a Fidesz KDNP frakcióvezetője, aki súlyos gondnak nevezte, hogy a romák életminősége nem javult a mögöttünk hagyott ciklusok alatt, és az adósságállomány nagyságáról is szólt. Ez utóbbi kapcsán Földesi István, a Függetlenek Egyesülete frakcióvezetője azt mondta, a hitelek és kötvények a város gyarapodását szolgálták, Felbermann Endre pedig az elmúlt évek nagy dilemmájáról beszélt. Azt mondta, a városvezetésnek el kellett döntenie, hogy uniós források felhasználásával, és hitelek felvételével fejleszti Nyíregyházát, vagy nem veri magát adósságba, viszont nem is fejlődik.

– Az önkormányzat az előbbi utat választotta, azt pedig, hogy helyesen tette-e, a városlakóknak kell eldönteniük. Márföldi István (Fidesz) szerint vitathatatlan, hogy a megyeszékhely sokat fejlődött az utóbbi időben, ám szerinte ez a ciklus jóval nehezebb volt, mint amilyennek az a beszámolóból látszik. Lengyel Károly (Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom) szerint sok mindent lehet mondani az elmúlt évekre, ám azt nem, hogy nem volt jó kezekben a város. Több képviselő is hozzászólt a vitához, s mások mellett a városüzemeltetés, az idegenforgalom, a szociális ellátórendszer, illetve a külterületek fejlődése terén elért eredményekről, hiányosságokról és teendőkről beszélt, dr. Hajzer László (Fidesz) pedig azt mondta, az értékelést majd a történelem végzi el.

– Száraz Ancsa –
hirdetés