A New York Times szerint Gyurcsány csőbe húzta Busht

Megkérdőjelezte az amerikai New York Times, hogy Bush elnök budapesti látogatásán valóban megígérte, hogy visszakapja Magyarország a Táncsics-börtönt. A lap újságírója azért kételkedik, mert amikor Gyurcsány Ferenc ezt újságírók előtt bejelentette, az amerikai elnök elvörösödött, megrázta a fejét és nevetett.

A Külügyminisztérium szóvivője szerint szó sincs arról, hogy a kormányfő csőbe húzta volna az Egyesült Államok elnökét. Polgár Viktor úgy reagált: a hírből annyi igaz, hogy George Bush elmosolyodott. Szerinte a vendég valóban megígérte, hogy az amerikaiak által használt ingatlant néhány hónapon belül visszakapja Magyarország.

A kérdést Gyurcsány Ferenc akkor vetette fel, amikor a parlament Nándorfehérvár termében a szabadságharcot ábrázoló freskókat nézegették.
A külügyminisztérium szerint az amerikaiak csereingatlanokat kapnak majd ezekért az épületekért, amelyeket most fogadásokra használnak. Valamint itt vannak elszállásolva azok az amerikai tengerészgyalogosok is, akik a nagykövetséget védik.

Táncsics hajdani börtöne háborús jóvátételként került amerikai tulajdonba. Maga az épület 1985-től már újra Magyarországé, a telek és a telken álló többi ház azonban nem, így a börtön jelenleg megközelíthetetlen.
hirdetés