A női lélek minden titkát a szemében keresd!

Az év minden napján figyelmet és szeretetet érdemelnek
Az év minden napján figyelmet és szeretetet érdemelnek - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan élik meg a nőiségüket a mindennapokban.


Papp Klaudia, a Nyíregyházi Kosársuli amatőr női NB I.-ben szereplő kosárlabda-csapatának játékosa, aki tavaly a sportág 3×3-as változatában világbajnoki ezüstérmet szerzett:

Nem szenvedek hátrányt amiatt, hogy nő vagyok

Azok a férfiak, akik igazán fontosak a számomra, meg szoktak emlékezni a nőnapról, remélem, a barátomtól is kapok egy-két szál virágot. Ami pedig a hétköznapokat illeti, annyiban speciális a helyzetem, hogy a sportpályán döntően nőkkel találkozom, de a férfi edzőktől és vezetőktől megkapom a kellő tiszteletet, és nem szenvedek amiatt hátrányt, hogy nő vagyok. Ugyanez a helyzet az egyetemen is, ahol a férfi ismerősök és csoporttársak ugyancsak nem szoktak elfeledkezni a nőnapról.


Belus Erika pénzügyi tanácsadó:

Szeretem a kiemelt figyelmet

Szeretek nő lenni. Szeretem a törődést, a kiemelt figyelmet. Szeretem, hogy olyan korban élek, ahol a nőknek szabadságuk van, ahol az anyaság és a munka mellett megvalósíthatják a céljaikat. Amatőr futóként nagy öröm, hogy maratont futhatok. Ez nem volt mindig így, a nők sokat harcoltak ezért. Szerencsés korban élek, és van egy olyan társam, aki mellett megélhetem a nőiességemet.


Dr. Szondi Zita, orvosigazgató, főigazgató-helyettes SZSZBMK:

Határozottság, céltudatosság, ­eredményesség

Nyolc évvel ezelőtt, amikor az első vezetői megbízásomat kaptam, sokat gondolkodtam azon, hogy az engem kiválasztó vezetők mi alapján döntöttek mellettem. A magam részéről az együttműködési és konfliktuskezelési képességeim miatt tartottam magam alkalmasnak a feladatra, motivált voltam a változás iránt és komoly kihívásként, tanulási folyamatként éltem meg az első éveket. A vezetői és a női szerepben egyaránt az önmegvalósításra törekszem és alapvetően a problémák megoldása motivál. Munkám határozottságra, céltudatosságra és az eredményességre épül, a nyitott és megegyezésre törekvő kollegalitás mellett. Bízom benne, hogy munkatársaim a mindennapokban ezt tapasztalják.


Horváth-Bócsi Irén, intézményvezető, Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek:

A nő bonyolult „szerkezet”

Nőnap női szemmel? Nem egyszerű megfogalmazni, milyen érzés nőnek lenni, mit jelent nőnek lenni. A nő bonyolult „szerkezet” s a hétköznapok szinte minden pillanatában, életének minden szakaszában másként éli meg nőiességét. A féltő, gondoskodó anya, a szerelmes és hites feleség, a munkahelyén feladatait ellátó megbízható kolléga – mind mi vagyunk. A nő érzékeny, empatikus, felelősségteljes; ölelésünk gyógyító, mosolyunk szívmelengető, kézfogásunk erőt adó, szavunk bátorító. Jó magam pedagógusként úgy vélem: lényünk problémamegoldó, humoros és kedves! A puszta lényünk-létezésünk biztonságot ad. S mindezért Oscar Wilde után szabadon nem kérünk megértést, csak szeretetet mindig, mindenhol – ott ahol vagyunk, vagy ott ahonnan hiányzunk…


Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke:

A nők a kedvességet képviselik a világban

Alapvetően mindig jó nőnek lenni. Jó, és talán ez a nőiség legfontosabb része, hogy a szívünk alatt fejlődik ki egy új élet, mi hozzunk világra a csodát, a gyermeket. Jó a munkánkban, a hivatásunkban, de vezető pozícióban is, hogy több empátiával, konfliktusmegoldó képességgel rendelkezünk, ám ez nem helyettesítheti a tudást és a felkészültséget, ami a tisztelet alapja. A nőiségből fakadó pozitívumot minden (élet)helyzethez hozzá kell adni, de nem szabad visszaélni vele. A nőnap üzenete, hogy felhívja a figyelmet arra: a nők a kedvességet, a gyengédséget és finomságot képviselik a világban, miközben céltudatosak, határozottak.


Bélbász-Szűcs Andrea, református lelkész:

A két fél, a két nem együtt egy egész

Olyan szolgálatot végzek, ami eredendően a férfiak kiváltsága volt, ma viszont a legtöbb református gyülekezetben természetes, hogy nő áll a szószéken. Mi általában más oldalról szemléljük a dolgokat, így színesebb lehet közösségeink élete, sok esetben finomabban hangolt egy-egy alkalom, hiszen más lelki rezdülést kaptunk az Istentől. De ezt nem csak a saját szolgálatomban tapasztalom meg, hanem abban is, ahogyan a nőtagjaink veszik ki részüket az alkalmaink szervezésében. Nőnapon nem csak szívesen fogadom a figyelmességet és hálát adok azért, hogy ezt a nemet kaptam az életre, hanem az is tudatosul bennem, hogy fontos szem előtt tartanunk: a két fél, két nem együtt egy egész.


Lévai Ágnes Melinda pszichológus:

A hölgyek merjenek szembenézni a saját szerepeikkel!

A férfiak életére is számottevő hatással van legalább egy nő: az édesanyjuk, aki az elsődleges anyai, illetve női mintát nyújtja. Megannyi helyről hallani a szerepek átalakulásáról, az „igazi” női viselkedésről. Természetes, hogy valamelyest meg kell felelni ezeknek, de hol a határ? Mikor teszi egy nő azt, amit szeretne, és meddig megy el, hogy megfeleljen másoknak? A kulcs talán abban rejlik, milyen mértékben ismeri önmagát, miként képes beépíteni személyiségének alakulásába a hozott mintákat és saját elképzeléseit. Legyen szó a férfiakról, vagy a nőkről, egymás nélkül nem léteznek. Az elégedettséghez vezető út része lehet, hogy a hölgyek merjenek szembe nézni saját szerepeikkel, éljék meg az azokban rejlő örömöket, és gondolják újra azokat a vállalásokat, amelyek olykor nehéz teherként rakódnak az életükre.


Sitku Ildikó, a Dunapack Kft. létesítményi tűzoltóságának parancsnoka:

A kollégáim vezetőként és ­nőként is tisztelnek

A hétköznapokban és a munkám során is igyekszem megőrizni a nőiességemet, nem marad el a smink, vagy a fodrász, bár nem kimondottam női munka, amit végzek. Sokan meghökkennek, amikor tűzoltóruhát öltök, ezért nem volt könnyű elfogadtatni magam a létesítményi tűzoltóság parancsnokának. Ötven ember munkáját irányítom, s a papírgyár tűzvédelméért is felelek, de a kollégáim nem csak vezetőként, hanem nőként is tisztelnek.


Vinnainé Belicza Henrietta eladó:

A nőiességhez szükség van harmóniára

Ékszerész családunkban nekünk a két lányunk, Mirtill és Milda a kincsünk. A férjem személyében megtaláltam a biztos támaszt, mellette kiteljesedhetek. Ő nem csak a nőnapon gondol mindhármónkra. Egyszerre kapunk tőle kedveskedést, gondoskodást és védelmet. A nőiességhez szükség van a harmóniára, és úgy érzem, hogy e téren sincs okom panaszra.


Vakarcs Krisztina, a Mátészalkai MTK NB II.-es női kézilabdacsapatának játékos-edzője:

Igazán nőnek érezhetem magam

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy igazán nőnek érezhetem magam. A munkahelyen úriemberek dolgoznak, segítőkészek és természetesen tisztelik a női nemet, minden nap éreztetik velünk szemben a tiszteletet. A mindennapokban a munka mellett megpróbálok mindent megtenni azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben, a sport sokat segít, feltölt és kiegyensúlyozottabb vagyok.

KM

Címkék: , , ,hirdetés