A nyelven túli táncok ereje

A nyelven túli táncok ereje
© Fotó: KM
Nyíregyháza – A fesztivál minden érdeklődőnek hatalmas élményt jelentett.

A minap befejeződött 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál nem pusztán azok számára nyújtott örömet és esztétikai élményt, akik mindennapjaikban maguk is a népművészet közelében élnek.

A rendezvény valamennyi nézője megtapasztalhatta azt, hogyan képes a zene és a tánc az egyetemes emberi élmények nyelven túli közvetítésére. Amikor a Kossuth téren boldogan ropták együtt olaszok, horvátok, tajvaniak, oroszok és magyarok, minden résztvevő átélhette a nyár végi délután fülledt levegőjében a katarzis felemelő erejét.

Megindító pillanatok

A fesztivál legmegindítóbb pillanatait a Szabolcs Néptáncegyüttesnek köszönhettük. Amidőn a szabadtérin bemutatták a Csík Zenekar által feldolgozott Most múlik pontosan című számra tervezett koreográfiájukat, a nézőtéren érezni lehetett a közönség szívdobogását. A produkció a közelmúltban elhunyt Bíró József emlékét idézte. A táncosok fekete szalagot viselve léptek a publikum elé; a lírai mementó méltó módon idézte meg Jaffás művészetét.
Nyíregyháza augusztus 20-ai ünnepi műsorában, a Váci Mihály Kulturális Központ színpadán a fesztivál táncosai – mindannyian magyarul! – közösen énekelték az Elvégeztük az aratást kezdetű népdalt. A Szilágyi Zsolt által megálmodott pillanatok sora nemcsak hatásosan megtervezett látomás volt, hanem a népek kultúrák és nyelvek fölötti egységének megindító felmutatása is.

– Karádi Zsolt –
hirdetés