A Nyíregyházi Állatpark nem alszik téli álmot

A Nyíregyházi Állatpark nem alszik téli álmot
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – A télen is nyitva tartó állatpark látogatói megleshetik a fóka-suli főszezonra készülő tanulóit.


– Bár a mostani, évszaknak megfelelő időjárás leginkább a hűvösebb éghajlatot kedvelő állatainknak kedvez – így érdemes megfigyelni a jegesmedvék, a fehér farkasok vagy a szibériaitigris-család mindennapjait –, a park szubtrópusi és trópusi éghajlatot képviselő fajai is láthatóak. Egy részük a külső kifutókban, míg a hőmérsékletre érzékenyebbek a Trópusi Házban, az Ázsia élővilágát bemutató Zöld Piramisban, valamint a Viktória Házban töltik mindennapjaikat – válaszolta Révészné Petró Zsuzsa az állatpark téli életét firtató kérdésünkre.

2

Megemelt adagok

De vajon hogyan lehetséges, hogy zebrák és orrszarvúk nyargalásznak, oroszlánok, jaguárok játszadoznak a hóban?

– A válasz egyszerű: az állatok jó része európai állatkertekből érkezett, így hasonló éghajlaton éltek eddig is, s az alkalmazkodóképességük is kiváló. Természetesen minden érzékenyebb faj rendelkezésére állnak a fűtött istállók, ahová bármikor visszahúzódhatnak. Emellett a gondozók folyamatosan ellenőrzik az önitatókat, a fűtőberendezéseket, az állatok pedig megemelt takarmány- és vitaminadagokat kapnak – tudtuk meg az intézmény szóvivőjétől.

4

„Téli felkészítés”

– Vannak olyan állatok, amelyeknek meg sem kottyan a zimankó, a jegesmedvék, a hópárducok és szibériai tigrisek kifejezetten élvezik ezt az időjárást, s a borjúfókák „téli felkészítése” is már ősszel megkezdődött a megemelt takarmányadaggal. A szerencsés látogatók megleshetik a fóka-sulit is, ahol az úszólábúak már a következő szezonra készülve sajátítják el trénereik segítségével az újabbnál újabb kunsztokat. Mivel nyáron több bemutatót tartunk a vendégeknek, főszezonban nincs idő újabb feladatok betanítására, a téli időszak viszont kiválóan alkalmas erre.

03

– Ha valaki trópusi melegre vágyik, látogasson el parkunkban a Zöld Piramisba vagy a Viktória Házba – javasolta végezetül Révészné Petró Zsuzsa.

KM-HP


Állandó hőmérséklet

– A halak és kétéltűek gyakorlatilag semmit nem éreznek meg a hidegből, mivel a Zöld Piramis, a Trópusi és Viktória Ház, a Hüllőovi, valamint az Ócenárium légterében és medencéiben mindig állandó a hőmérséklet.

– A főemlősök közül azonban több faj érzékeny a hidegre; a világ legkisebb selyemmajmai vagy a legnagyobb, fán élő főemlősök, az orangutánok szintén a tágas belső terekben töltik napjaikat tavaszig.
hirdetés