A nyíregyházi kiállítás átfogó képet nyújt a megyei közmunkaprogramról

A szorgos munka eredménye a standoknál megtekinthető
A szorgos munka eredménye a standoknál megtekinthető - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Hamarosan benépesül a Continental Aréna parkolója: szeptember 6-án harmadik alkalommal szervezik meg a közfoglalkoztatási kiállítást.

A rendezvényre készült magazinunkból olvasóink ízelítőt kaphatnak arról, hogy az országos közmunka­program égisze alatt hogyan igyekeznek a települések értékteremtő munkát biztosítani az apró falvakban élőknek.

Felsorakoznak a települések

A kiállításon szebbnél szebb kézművestermékek és zöldségek-gyümölcsök, befőttek, lekvárok szerepelnek majd a standok kínálatában. Az idén 74 település állítja ki portékáit.

Kiadványunk azokon a településeken vezeti körbe az olvasókat, ahol az elmúlt évek alatt egyedi és önálló arculatot nyert a közfoglalkoztatás, ahol minőségi, a hazai piacokon is elismert – számos esetben védjeggyel ellátott – terméket állítanak elő. A települési bemutatkozókból kiderül, honnan indult és hová jutott el a közfoglalkoztatás, elsősorban a minta­programoknak köszönhetően. Képet kaphatunk arról, hogy pályázati és egyéb forrásból hogyan fejleszthető tovább a rendszer.

A közmunkaprogram csökkentette a munkanélküliséget, pozitív változást, jobb életkörülményeket biztosított számos családnak – nyilatkozták a polgármesterek, s ma már egy-egy virágzó, főként a mezőgazdaságra, és az értékesítésre épülő szegmensben egyre nehezebb munkaerőt találni helyben – mondják.

A közfoglalkoztatási kiállítás ünnep a települések számára, hiszen meg tudják mutatni az érdeklődőknek az előállított javakat, termékeket. Szabolcs-Szatmár-Bereg mezőgazdasági megye, ezért elsődlegesen a megművelt föld, a megtermelt zöldségek, gyümölcsök nyújtják a megélhetés alapját, így vált a közmunkaprogram révén önfenn­tartó településsé megyénk számos kis faluja.

A nyírparasznyai Hamik paprika, a ramocsaházi szűrt levek, a porcsalmai tökmagolaj, Vámosoroszi házi jellegű tésztái kereskedelmi forgalomban is kapható, népszerű termékek.

A helyi erőforrásokra alapoznak

Ahol nem(csak) a növénytermesztés és farmgazdálkodás vált be, ott rongyszőnyeget készítenek, varrnak, kosarat fonnak, dísztárgyakat készítenek, és térkövet gyártanak a közmunkások.

Mostanra a helyi erőforrásokra támaszkodó önálló gazdaságfejlesztési és innovációs lehetőséget is látnak a települések a közfoglalkoztatásban, amely átformálta a benne résztvevők munkához való hozzáállását, valamint hasznosítható tudást is nyújtott számukra.

KM


Román István
Nyíregyháza - A közfoglalkoztatottak büszkék lehetnek a munkájukra, miközben esélyt teremtenek önmaguk számára. Interjú Román István megyei kormánymegbízottal. Harmadik alkalommal rendez Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházán, a Contine...
hirdetés