A nyíregyházi kórháznak 120 millió forint kártérítést kell fizetnie

Akt.:
A nyíregyházi kórháznak 120 millió forint kártérítést kell fizetnie
Nyíregyháza, Debrecen – Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a megyénkben élő Á. család élete 2010 májusában vált rémálommá. Lányuk, az akkor 23 éves Marika vesekőzúzásra ment a nyíregyházi kórházba, ám a beavatkozás közben beállt a klinikai halál. Az életét megmentették, de azóta is éber kómában van: a szülei ápolják, akik a lány két fiát is nevelik.

A kórházzal szemben évekkel ezelőtt indított perben a Debreceni Ítélőtábla 2015-ben jogerősen kimondta a kórház kártérítési felelősségét, az összegszerűséget tavaly májusban állapította meg a bíróság. Akkor a Nyíregyházi Törvényszék nem jogerősen 99 millió forint kártérítést ítélt meg Mária gyermekeinek és szüleinek, és úgy döntöttek, hogy a kórháznak az elmaradt járulékokat és támogatásokat is ki kell fizetnie. A Debreceni Ítélőtábla csütörtökön jogerős döntést hozott az ügyben és a nem vagyoni kár összegét felemelte az első fokon megítélthez képest.

A gyógykezelésre fordítják

Dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője lapunknak elmondta: az Ítélőtábla döntése szerint Á. Máriának 20, a szüleinek 10–10, a gyermekeinek 20–20, egykori élettársának pedig 1 millió forint jár, ehhez jön a hátralékos gondozási díj, ami 18–19 millió forint, illetve a kamatok, amelyek összege közel 20 millió forintot tesz ki. – Összesen tehát több mint 120 millió forint megfizetésére kötelezték a kórházat, és mivel a bíróság helyt adott a fellebbezésünknek, az intézmény nem fizethet részletekben: az ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül kötelesek kifizetni a pénzt. Minden idők talán legnagyobb kártérítési összege ez, nem tudunk olyan jogesetről, ahol orvosi műhiba miatt egy perben ilyen mértékű kártérítést ítéltek volna meg – mondta az ügyvéd, hozzátéve: a magyar bírói gyakorlat tükrében korrektnek tartja a Nyíregyházi Törvényszék, illetve a Debreceni Ítélőtábla döntését is, annak ellenére, hogy ő ettől magasabb összegre perelte a kórházat.
– Közel nyolc éve küzdök azért, hogy a család megkapja a neki járó kártérítést, az összeget a szülők Marika állapotának javítására szeretnék fordítani – tette hozzá.

hirdetés