A nyíregyházi ovis gokartreménység

A nyíregyházi ovis gokartreménység

Nem félsz száguldáskor? – kérdeztem a hat és fél éves Vaskó Dominiktől, mire ő azonnal visszakérdezett: –Miért, te félsz? 

Nem árultam el neki, hogy bennem lenne egy hangyányi félsz, ha pár centivel az aszfalt felett százas tempóban süvítenék egy ”kabrióban”, mondjuk egy gokartban. A nyíregyházi Tündérkert óvoda nagycsoportosának ez nem gond, ő nem fél.. Hogyan került a gokartba egy ilyen pöttöm legényke?
A papa ralikrosszozott
Édesapja lelkes amatőr ra­likrosszozó volt, így a technikai sportágak iránti vonzás Dominik génjeiben van. Egy váci kirándulás alkalmával Dominik egy kétüléses gokartban kóstolt bele a mámorító érzésbe, ami rabul ejtette.
Nem sokat kellett kapacitálni az apukáját, hogy egyedül is kipróbálhassa a körözést saját karttal, és mivel kiváló időket teljesített, hamar jött az ötlet, hogy akkor vágjon bele a versenyzésbe is.

Egyedül nehéz…

A szülők részéről anyagi áldozatot is követel Dominik versenyeztetése. Az OB-én és az Easy Cartban, a világbajnoki sorozatban külön géppel kell versenyezi. Mivel kell tartalék is, ez már egyből négy kart.

Plusz a versenyköltségek, utazás, szállás…Például egy garnitúra gumi mintegy ötvenezer forint, ezt egy nap leautózza a pilóta, a versenyeken pedig eleve zsírúj garnitúrával kell rajthoz állni. Éves szinten már egymás mögé sorakoznak a milliók, így Dominikék sem zárkóznak el a támogatóktól.

– Idén kezdtünk el versenyezni, ám mivel Dominik még csak hat éves volt, hiába szereztük meg a licenszet, az OB első fordulóján, Kecskeméten csak az időmérő edzésen mehetett, a versenyen nem. Aztán a teljesítménye meggyőzte az illetékeseket. és utána indulhatott a nyolc-tizenkét évesek mezőnyében. Első versenye Dunaszerdahelyen volt, ahol parádésnak számító ötödik helyen ért célba. Az idén hat OB futamon, két világbajnoki-selejtező versenyen és két amatőr viadalon indult. Az egyik amatőrversenyen az első helyen végzett, a VB országos selejtezőjén pedig harmadik lett, olyan pedig még nem volt, hogy a mezőny valamennyi tagja megelőzte volna.

Dominik egy örökmozgó, próbálkoztunk focival, úszással, ám igazán nem kötötte le egyik sem. A gokarttal más a helyzet és mivel azt csinálja amit szeret, természetesen támogatjuk ebben – vette át a szót Dominik édesanyja.
Ő végigizgulja és aggódja az edzéseket és a versenyeket, de mivel látja, hogy kisfiának ez milyen nagy örömet okoz, nincs a versenyzés ellen. Pedig van miért szorítani, hiszen ezek a kis gokartok egyenesben száz fölött is száguldanak és bizony ilyen sebességénél alaposan odavághatja magát a versenyző. Dominik is túl van egy bukáson, éppen a közeli, máriapócsi viadalon bukott. Fájt, fájt, de nem szegte kedvét és eszébe sem jutott az, hogy többé nem ül be a pedálok mögé.

A Ferrari előtt

– Nagyon szeretek gokartozni, szeretek gyorsan menni és megelőzni a többieket. Azt nem szeretem, ha megelőznek – summázott frappánsan Dominik.
Hamilton, Schumacher…sorolhatnánk, hogy hány világhírű Forma-1-es pilóta kezdte gokartozással. És mi lesz Dominikkel?
– Majd meglátjuk. Nem erőltetünk rá semmit, addig csinálja, amíg kedvét leli benne. A vízválasztó kilenc-tíz éves korában lesz, ha addig eljut a bajnoki címig, akkor majd gondolkodhatunk a folytatásról-vallotta Vaskó apuka.
Mit gondol minderről, a Forma-1-ről Dominik.? Édesanyja árulta el…
– Nemrég voltunk Olaszországban Jesolóban gokartozni. Egyik nap bementünk egy Forma-1-es boltban, ahol kiállítottak egy Ferrarit. Mikor Domi meglátta, ennyit mondott: Anya, szeretnék majd ilyenben versenyezni!
Kapcsolódó cikkek:
hirdetés