A nyíregyházi sikeredző nem szorítja korlátok közé a játékosait

Pethő Ákos a tornán végig szenzációsan játszó Balsay Ádámmal
Pethő Ákos a tornán végig szenzációsan játszó Balsay Ádámmal
Nyíregyháza – Honnan lehet felismerni egy juniorbajnok kosárlabdacsapatot? Onnan, hogy Pethő Ákos ül a kispadján. Ez nem vicc, sokkal inkább már közhely. A nyíregyházi edző sorozatban harmadszor vezényelt bajnoki címig U18-as együttest – két évvel ezelőtt még a nyíregyháziakat, tavaly már az Albát, és múlt vasárnap is a fehérváriakkal ünnepelt.

– Ez a korosztály két éve kadétbajnokságot nyert, és a keret nagy része a tavalyi, U18-as bajnokcsapatban is benne volt, lehetett rá számítani, hogy jó évünk lesz – elevenítette fel a mögöttünk hagyott szezont Pethő Ákos. – Ami talán nehézséget okozott, hogy többen felnőttben, nemzetközi kupában és NB I./B-ben is játszottak, ezért szezon közben nem mindig tudtunk teljes kerettel kiállni, de éreztem, hogy ha összeállunk, akkor nehéz lesz minket megverni.

Partnerként kezeli őket

– A játékosok érdekeit és a fejlődési lehetőségüket nézem, nem szorítom őket keretek közé, próbálom nekik a lehető legnagyobb területet adni, hogy kibontakozhasson a tehetségük – felelt az edző arra, mi lehet az ő hozzáadott értéke a csapatai sikereihez. – Ez azzal jár persze, hogy sokszor hibáznak, de később ebben nagy haszon van. Arra törekszem, hogy jó partnerségi viszonyt alakítsak ki a játékosokkal, hiszen ez egy közös munka. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a kosárlabda folyamatosan fejlődik, a változásokra nyitottnak kell lenni. A mindenkori csapataim sem ugyanolyanok, mindegyiknek más az erőssége, ezért nem gondolkodom egy állandó sémában, hanem igyekszem az alapdolgokat a képességeikhez igazítani.

A tréner nem felejtette el, honnan indult, és drukkol a korábbi tanítványainak, barátainak.

– Sok sikert kívánok a Nyíregyháza felnőttcsapatának a rájátszáshoz, illetve a fiataloknak az U20-as döntőhöz, valamint az EYBL fináléjához – üzent Pethő Ákos.

MK
hirdetés