A nyíregyházi színház és Horváth László Attila a honi színjátszás csúcsán

„Posztolók”: pécsi hangulatkép
„Posztolók”: pécsi hangulatkép - © Fotó: poszt.hu
Nyíregyháza – Ez nem hanta: mint ahogy arról beszámoltunk, Horváth László Attila, a Móricz Zsigmond Színház kiválósága nyerte el a Básti Lajos-díjat a XVI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Túl zajos magány című Hrabal-műben nyújtott alakításáért, Hanta megformálásáért.

A díj nem csupán azt jelenti, hogy Horváth László Attila a hazai színművészek egyik legjobbika, de azt is, hogy a nyíregyházi színház alkotógárdája a honi színjátszás palettájának meghatározó színe.

Olyan nagynevű és nagy múltú teátrumok maradtak díj nélkül, mint a Nemzeti, a Víg- vagy az Örkény Színház társulata. A végeredmény azt bizonyítja, hogy a vidéki alkotóműhelyekben olyan produkciók születnek, amelyek bátran felvehetik a versenyt a fővárosi teátrumokkal, sőt gyakran magasabb művészi színvonalat képviselnek.

Soha nem volt aktuálisabb

A POSZT versenyprogramjába beválogatott műveket látva elmondható, az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb seregszemléje volt az idei. Változatos, magas művészi színvonalú ­alkotásokat láthattak a Pécsre sereglett nézők.
Külön érdekesség, hogy ha nem is tudatosan, mégis egy-egy olyan darab nyitotta, illetve zárta a versenyprogramot – a nyíregyházi Túl zajos magány, illetve a Nemzeti Színház Don Quijotéja –, mely hasonló témát feszeget. Hrabal és Cervantes művei, illetve az ezek alapján színpadra álmodott gondolatok talán soha nem voltak annyira aktuálisak, mint napjainkban. A nyomtatott sajtó, a nyomtatott könyv, a nyomtatott betű fölött nem csak meg-megkondulnak a vészharangok, de a zúgásuk szinte már elviselhetetlen, akkor is, ha vannak – vagyunk – jó néhányan, akik hisznek a nyomtatott szavak erejében és jövőjében. Így bizonyosan nem véletlen, hogy a Móricz Zsigmond Színház és a Nemzetiben Vidnyánszky Attila egyaránt aktuálisnak érezte, hogy ezzel a szorongató és égető jelenséggel szembesítse nézőit.

A gondolat megfogalmazásának felelőssége Nyíregyházán Horváth László Attiláé volt, aki a lehető legerősebb színpadi jelenléttel varázsolta a pécsi fesztivál színpadára a gondolatot és azt az összetéveszthetetlen hrabali világot, melyet valahol minden közép-európai magáénak érez. Akkor is, ha épp nem egy prágai kiskocsmában gördít le néhány krigli jófajta sört, hanem mondjuk egy nyíregyházi kricsmiben kéri ki az épp aktuális korsót.

– Ebner Béla –


Rangos elismerésben részesült a nyíregyházi művész

Nyíregyháza – Horváth László Attila, a Móricz Zsigmond Színház művésze Básti Lajos-díjat kapott a POSZT-on.
hirdetés