A Nyírség legendás alakja

Állandó kiállítással tiszteleg a múzeum névadója, Jósa András emléke előtt
Állandó kiállítással tiszteleg a múzeum névadója, Jósa András emléke előtt - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Ha Jósa András szegényeket gyógyított, fizetségként elfogadott tőlük régészeti leleteket is.

Bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba Jósa András munkássága, a nyíri tudós orvosi és régészeti tevékenységének hagyatékát máig őrzi Nyíregyháza.

Istvánovits Eszter régész-muzeológust kértük meg, hogy meséljen egy kicsit a város legendás alakjáról.

– Jósa András ennek a vidéknek a legnagyobb személyisége volt. A múzeum azért kapta meg az ő nevét, mert az orvoslás mellett a régészet volt a nagy szenvedélye.

Az 1834-ben született Jósa András orvosi végzettségét Bécsben szerezte, tanulmányai után pedig Szabolcs vármegye akkori székhelyén, Nagykállóban telepedett le.

Múzeumalapító

– Orvosként is számottevő munkásságot tudhatott maga mögött. Az egyik eredménye, amit ki tudnék emelni, az orvosi statisztika volt: hiszen az ő kora előtt nem lehetett tudni, hogy a vármegyében miben haltak meg az emberek, illetve hogyan terjedtek a betegségek. Ferenc Józseftől kolera-vitézségért kitüntetést is kapott, amiért megfékezte az úgynevezett oláh tutajosok által behozott járványt.

Istvánovits Eszter elmondása szerint Jósa annak ellenére is rendkívül büszke volt erre a kitüntetésre, hogy politikai nézeteit tekintve ’48-as meggyőződésű maradt élete végéig. Az orvosi érdemei mellett leginkább múzeumalapítóként emlékeznek Jósa Andrásra napjainkban: a nevét viselő megyei közgyűjtemény december 1-jén lesz 150 éves mint a Kárpát-medence hatodikként megalapított vidéki múzeuma.

– Jósa András természetesen nem egyedül alapította a múzeumot. Meg kell említeni báró Vécsey József főispán nevét, akivel közösen dolgoztak ezen az ügyön, illetve Tokaji Nagy Lajost: ők hárman voltak a kezdeti múzeum mozgatórugói.

Istvánovits Esztertől megtudtuk továbbá azt is, hogy a névadó a múzeum alapjául szolgáló leletek egy részét orvosi munkásságának köszönhetően gyűjtötte össze.

– Kihasználta a lehetőségeit: ha szegény embereket gyógyított, akiknek nem volt pénzük, akkor elfogadott tőlük régészeti leletet cserébe – magyarázta a megyei múzeum munkatársa.

– Az arisztokrácia körében, ahova azért némileg bejáratos volt, divattá vált a furcsa, bogaras orvosnak régészeti leleteket ajándékozni.

Akit részletesebben is érdekel Jósa András élettörténete, annak ajánlják a múzeum munkatársai azt az állandó emlékkiállítást, illetve a hozzá tartozó rövidfilmet, amellyel a névadó előtt tisztelegnek.

NA
hirdetés