A Nyírség tartalékolt, milliós különdíja

Akt.:
A Nyírség Táncegyüttes tavalyi évének méltó megkoronázása volt a televíziós vetélkedő
A Nyírség Táncegyüttes tavalyi évének méltó megkoronázása volt a televíziós vetélkedő - © Fotó: MEDIAKLIKK.HU
Nyíregyháza – A Nemzetstratégiai Kutatóintézet díját nyerte el a nyíregyházi táncegyüttes.

Ezért érdemes volt ropni! A Fölszállott a páva döntőjének végén a díjesőben a Nyírség Táncegyüttes sem úszta meg szárazon: a Duna Televízió népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját, az egymillió forintot Demarcsek György művészeti vezető, valamint Bohács Gitta és Éder Róbert tánckarvezetők vehették át.

Összekovácsolódott a csapat

– A nyári olaszországi, majd a Nyíregyházán szervezett 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál, valamint az őszi, négy országot érintő, sikeres baltikumi turné után a 2017-es szakmai tevékenységünket a sok szempontból különös, mégis eredményes televíziós műsor koronázta meg – foglalta össze egyetlen mondatban az elmúlt esztendőt Demarcsek György, majd a pávára fókuszált.

– Az első középdöntőben szereplő táncos párunk és a második középdöntőben bemutatkozó együttes szatmári táncai jól sikerültek, mindkétszer javítottak az elődöntős produkciók szakmai színvonalához képest. Bár nem jutottunk a döntőbe, ám a finálét a helyszínen látva ez nem is olyan nagy baj. A középdöntős együttesek érdekes párosítása, az ellentmondásos értékelésektől sem mentes szólistazsűrizés, végül pedig a díjazás lebonyolításának és kommunikációjának esetlensége sem tett jót az összképnek. Az egyre jobban összekovácsolódó, fiatal csapatunk jól „élte túl”, hogy nem jutott a fináléba. A maga nemében zseniális és egyedülálló Páva-műsor ötödik szériáját felfokozott érdeklődés kísérte a szakma és a műértő közönség részéről. Némiképpen át kell gondolniuk a szakmai szervezeteknek, a Hagyományok Házának és a Duna Televíziónak a folklór és a versenyzés kapcsolatát, a három zenészből és két táncosból álló zsűri összetételét, a szabályok betartását, illetve a valóban fontos és nézhető műsor nívójának további emelését. A kiírók már tervezik a következő verseny, a Gyerekpáva meghirdetését – jobbító szándékkal feltétlenül beszélgetni kell az országos szakmai szövetségekben a Fölszállott a páva jövőjéről.

A Nyírség Táncegyüttes produkcióinak visszhangja a laikus és a hozzáértő közönség részéről is egységes volt.

– A zsűrihez hasonló lelkesedéssel értékelték az elődöntős (kalocsai) és a középdöntős (szatmári) táncanyag bemutatását, illetve a koreográfiák színvonalát. A vélemények azért is értékesek, mert az alkotók nem vendégművészek voltak, hanem az együttes szakmai vezetői készítették a koreográfiákat.

Demarcsek György nemcsak a Nyírség művészeti vezetőjeként volt érintett, hanem Dániel fiának és párjának, Cruz Heather Laurának is szurkolt.

– Apaként és a középdöntős produkció felkészítőjeként is elégedett vagyok a Hedi, Dani páros mindkét szereplésével. Ahhoz, hogy a magyar néptáncra leginkább jellemző, improvizatív előadásmód kialakult, a gyermekkortól szisztematikusan felépített, korábbi mestereik által végzett kiváló munka is nagy mértékben hozzájárult.

Visszatáncolva a Nyírség különdíjához: mire költik az egymillió forintos különdíjat?

– Jó helyre kerül, az egészen biztos. Tartalékoljuk az összeget, hiszen közeledik a 2019-es, 45 éves jubileumi gálaműsor, ahol ismét nagyszerű és újszerű produkcióval szeretnénk kedveskedni a nyírséges család minden tagjának és a felülmúlhatatlan nyíregyházi közönségnek.

KM-LTL

Szubjektív

Pávát látván lábam rázván számat tátám – engem magával sodort a pörgés. Szemben a kereskedelmi csatornák tragikomikus, a show kedvéért mesterségesen felfuttatott egyes szereplőivel, a Fölszállott a páva erénye, hogy az összes résztvevő értéket képvisel. A szűrőn csakis azok jutottak át, akik évek óta nívós teljesítménnyel alapozták meg az ország-világ előtt bemutatott produkcióikat. A zsűri tagjai magvas gondolatokat megosztó, ízesen beszélő, szellemesen bókoló szaktekintélyek. Az összkép színes, ahhoz viszont, hogy tovább ragyogjanak a páva tollai, tükröt kell tartani a Duna műsorfolyama elé. Okulni kell az esetleges hibákból, az őszinte észrevételekből, levonni a tanulságot, és csakis úgy nekiindulni a következő évadnak, hiszen komoly potenciál van a vetélkedőben. Becsüljék meg az eredményt, maradjanak a földön, elég, ha a páva fölszáll… Ladányi Tóth Lajos
hirdetés