A pápa nyugodtan reagált a terrorfenyegetésre és bízik a brit rendőrségben

A Vatikán pénteken közölte, hogy pápa “nyugodt”, és “teljesen megbízik a brit rendőrök munkájában”, miután Londonban letartóztattak öt embert, akik állítólag “terrortámadást” terveztek ellene. XVI. Benedek pápa programját nem változtatták meg a támadási terv miatt – erősítette meg a Vatikán.

Frederico Lombardi vatikáni szóvivő közlése szerint “teljesen nyugodtak” a letartóztatások után, és “teljesen bíznak” abban, hogy a Scotland Yard egységei képesek megvédeni a pápát. “A helyzet nem különösebben veszélyes”, és bár felülvizsgálták a védelmi intézkedéseket, nem kellett megváltoztatni XVI. Benedek programját – jelentette ki a vatikáni szóvivő.

Az AP amerikai hírügynökség megemlítette, hogy a pápát láthatóan szigorúbb biztonsági intézkedések kísérik brit földön, mint korábbi külföldi utazásai alatt. Vatikáni tisztségviselők korábban elismerték, hogy Nagy-Britannia nagyobb kockázatot jelent, mint más európai országok, ahova idén ellátogatott a pápa. A pápát saját testőrsége is védi a brit rendőrök mellett. A brit állam nagyjából másfélmillió fontot fizet a négynapos pápai látogatás védelmi költségeire.

Házkutatást tartottak az elfogottaknál

A brit rendőrség közlése szerint csütörtök este értesültek a tervezett támadásról, és péntek hajnalban tartóztatták le az öt férfit Londonban. A 26 és ötven év közötti férfiakat egy London belvárosában található rendőrőrsre szállították, ahol tart kikérdezésük. A rendőrség nem közölte a letartóztatottak állampolgárságát vagy etnikai hovatartozását. A brit sajtóban megjelent hírek szerint algériaiak. A rendőrség több épületben is házkutatást tartott, de nem találtak veszélyes anyagokat.

Azt egyelőre nem közölték, hogy az öt férfi milyen támadást tervezett a pápa ellen. A rendőrségi közlemény szerint “terrorcselekmény előkészítése, valamint terrorcselekményre való felbujtás gyanújával” tartóztatták le őket, a terrorellenes törvények alapján.

– Független Hírügynökség –
hirdetés