A paradicsomi kertek átmentéséért

A paradicsomi kertek átmentéséért
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A felsőoktatási intézmények botanikuskertjei mára azonos pénzügyi gondokkal küzdenek.

– Napjaink botanikuskertjei Noé újkori bárkái, nem véletlen, hogy a szerepük az egész világon felértékelődött – ezekkel a szavakkal nyitotta meg ma a X. Tuzson János tudományos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen Vassné dr. Figula Erika, az intézmény rektora, egyben a rendezvény fővédnöke. Köszöntő szavaiból már az első pillanatban kiviláglott a találkozó legfőbb célja: mit tehetünk azért, hogy ezek a kertek – amelyek a kihalóban lévő növényfajok, génalap tartalékok utolsó mentsvárai, őrzői, ugyanakkor a környezettudatos gondolkodás kialakításának fontos terepei – megmaradjanak, sőt, tovább fejlődjenek.

IMG_5620

A rendezvényen tiszteletét tette, a nyíregyházi botanikuskert névadójának, dr. Tuzson János, botanikus professzornak az unokája és dédunokája. A dédunoka, dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a személyes kötődésen túl a természet szeretetére nevelés fontosságát hangsúlyozta. – A tudományos kutatás mellett, a gyermekek nevelésében van szerepe az ilyen létesítményeknek, ami pedig a jövőre van nagy hatással. A természetet, környezetüket szerető gyerekekből lesznek a jövő felnőttjei, a jövő társadalma, ami a megmaradásunk egyik záloga – hangsúlyozta az államtitkár.

IMG_5647

– Szűk másfél év múlva ünnepeljük dr. Tuzson János születésének a 150. évfordulóját, és a különleges alkalomból egy Emlékkönyvet szeretnénk kiadni, bemutatva, honnan indult a székelyföldön született, félárva gyerek, hogy a hét testvére közül egyedüliként kiemelkedve budapesti egyetemi tanárrá váljon – mindezt már Tuzson Balázs, az emlékező unoka árulta el lapunknak.

KM
hirdetés