A piros fény városa

A piros fény városa
© Illusztráció: getty images
Mátészalka a fény városa. Az elnevezés arra emlékeztet, hogy 1888-ban Magyarországon először – New Yorkkal egy időben – itt gyulladt ki a villanyfény. Szabolcs-szatmár-beregi lakosként jómagam is büszkén tekintek erre a történelmi tényre, sokkal kevésbé értékeltem viszont a New York-ira emlékeztető mátészalkai dugót, amikor a napokban – egy szombat délelőtt – a Szamoshátra igyekeztem egy riport kedvéért. Hoványi Péter jegyzete.


Igaz: egy kis torlódás nem a világ vége, és a Kelet-olvasók sem maradtak le semmiről, mivel magamévá tettem Hofi rendőrfigurájának tanácsát (korábban kell elindulni). A fél-háromnegyed órás araszolás Jármiban kezdődött. „Talán egy traktor” – gondoltam ekkor. „Útjavítás vagy baleset” – ötlött az eszembe, amikor megláttam, hogy egészen a városig állnak az autók.

Éppen negyven éve, hogy Mátészalkán új városközpont épült, s ezzel együtt négysávosra szélesítették a 49-es főút belterületi szakaszát. Mire idáig eljutottam, már tudtam, hogy egyik tippem sem bizonyult helyesnek, a hat-nyolc kilométeres kocsisorra viszont – bár volt alkalmam nézelődni – ezután sem találtam magyarázatot. „Talán a közlekedési lámpák hangolása” – gondolom most, de eszem ágában sincs megbizonyosodni róla: legközelebb inkább kerülök.

– Hoványi Péter –
hirdetés