A pitvartól az atombunkerig Kemecsén

A konferencia résztvevői zárásként ellátogatnak majd a betonbunkerben berendezett polgári védelmi múzeumba
A konferencia résztvevői zárásként ellátogatnak majd a betonbunkerben berendezett polgári védelmi múzeumba - © Fotó: Sipeki Péter
Kemecse – Ha egy településen van egy lelkes helytörténész, mindig talál olyan témát, amely érdekes lehet az ott élők számára. Kemecsén ilyen lokálpatrióta Lucza János címzetes iskolaigazgató, a helytörténeti múzeum vezetője, aki immár tizennégy éve fáradhatatlanul szervezi a város múltját feltáró helytörténeti konferenciákat.

Emlékek a bronzkorból

A kemecsei önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület közös szervezésében az idei tanácskozás március 3-án 10 órakor kezdődik a helyi általános iskolában, a mottója pedig: „A négyespitvartól az atombunkerig”.

Lucza János főszervezőt arról faggattuk, mi mindent is ölel fel vajon ez a mottó.

– Az idei konferencia célja a példaállítás, s ezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy a Haas család tevékenységét, működését állítjuk reflektorfénybe. A család nevét viseli a Haas-birtok, a Haastanya – a terület régebbi neve Fertőtanya volt –, s a tanya története ma már Kemecse kiemelkedő kultúrtörténeti része. Sőt, messze túlnőtt önmagán, hiszen megyei és országos értékeket, emlékeket tartalmaz – magyarázta a helytörténész.

– Már a múltja is érdekes, hiszen Haastanya és környékének régészeti emlékei a bronzkorból származnak, a Krisztus utáni 3. században készülhetett az Ördög-árok, majd a honfoglaló magyarok is alkalmasnak találták letelepedésre azt a határrészt. Gazdaságtörténeti és társadalomtörténeti jelentősége is van a Haas család tagjai – Mór, Ignác, Sándor – által vezetett birtoknak. Felépült például 1888-ra a gőzmalom, a szeszgyár és gépház, a malom és alatta az olajütő. Már ekkor villanyvilágítás segítette a mindennapi életet az üzemben, a kastélyban és a lakásokban. Mindennek az értékét növeli, hogy Nyíregyházán is csak 1897-ben valósult meg a villanyvilágítás – folytatta Lucza János.

Barakkok hadifoglyoknak

– A konferencián szó lesz helytörténeti ritkaságokról is. A Haas-birtokon épültek fel 1915-ben az orosz hadifoglyok számára épített barakkok, és a birtokra is bevezették 1915-ben a lórét, a lóvontatású gazdasági vasutat. E birtok kemecsei fogatosa az első világháborúban orosz fogságba került, Bugyonnij lovashadseregében századparancsnoki tisztségig is eljutott. Szó lesz az ispán, az első kocsis, a parádés kocsis, a béresgazda, a vincellér szerepéről.

Értékes emberi közösség

– Rég elfelejtett fogalmakat is felidézünk, mint az angária, a komenció, kepe, szerdiarúd, a fogatos, a béres, a cseléd, a napszámos, a négyespitvar. Megemlékezünk a nyíregyházi temetőben nyugvó Haas Mór és Haas Ignác családjáról, örök mementóként pedig Haas Sándor és családjának tragikus deportálásáról. Erre a Haas-birtokra alapozva jött létre 1948-ban a Kemecsei Állami Gazdaság. Az „Emlékek és képek, életképek“ címmel a konferencián gazdag fotó- és dokumentum kiállítással és visszaemlékezésekkel idézzük fel a múltat. Szólunk az állami gazdaság dolgozóiról, a Haastanya lakosairól, az ott működött színvonalas általános iskola tanárairól, tanulóiról. Méltók az utókor emlékezetére, hiszen értékes gazdasági, szociális, kulturális emberi közösséget alkottak. A konferencián bemutatjuk az országos érdekességet jelentő polgári védelmi múzeumot, az atombunkert és helyszíni múzeumlátogatást is szervezünk.

MML


A XIV. helytörténeti konferencia programja

Ideje: 2018., március 3., 10 óra

Helye: Arany János Általános Iskola, Kemecse

Megnyitó: Lucza János főszervező, Kocsis Antal színművész (szavalat)

Köszöntő: Lipők Sándor polgármester, dr. Rémiás Tibor, az Országos Honismereti Szövetség alelnöke, a Jósa András Múzeum igazgatója

Előadók: dr. Szabó Géza történész, a megyei honismereti egyesület elnöke: A reformáció 500. éves jubileumáról; prof. dr. Hajnal Béla habilitált főiskolai tanár: Demográfiai kérdőjelek; dr. Istvánovits Eszter régész: A Haastanya és környékének régészeti emlékei; Lucza János: A Haas-birtok története; dr. Fekete Antal újságíró: Az állami gazdaság a publicisztikában; Rebák Tibor (megyei katasztrófavédelmi igazgatóság): Polgári védelmi múzeum Haastanyán; zárásként csoportos látogatás a polgári védelmi múzeumban, vagyis az atombunkerben.
hirdetés