A polgármester azt kérte, fejezzék be a lejárató kampányt

Akt.:
Városi közgyűlés
Városi közgyűlés - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az idei esztendő első városi önkormányzati közgyűlésén kétségkívül a 2016-os költségvetés elfogadása számított a leglényegesebb döntésnek. A napirendi pontok előtt egy órán át tartott a szópárbaj a kormánypárti és az ellenzéki oldal reprezentánsai között.

A Krúdy-teremben dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) felszólította Lövei Csaba (Együtt) és Hunyadi János (DK) képviselőket, hogy fejezzék be a lejárató kampányukat.

A második napirendi pontban „a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról Magyarország és a magyar emberek védelmében” szavaztak név szerint. Nagy László, Hunyadi János és Lövei Csaba a puszta felvetéssel sem értettek egyet, mert „ez nem önkormányzati ügy, nincs létjogosultsága a kérdésnek a közgyűlési előterjesztések között”. Mindhárman kivonultak az ülésteremből a voksolás idejére.

Dr. Jászai Menyhért alpolgármester (Fidesz-KDNP) amondó:
– Ez nem országos politikai ügy. Ez jóval felette van! Nemzeti, nemzetközi az ügy, ez esetben más a zsinórmérték.

A Fidesz-KDNP tizenöt képviselője mellett Béres Csaba, Bakó József (Jobbik) és Póka Imre (Függetlenek Egyesülete) is igennel reagált az előterjesztésre.

Nyíregyháza 2016-os költségvetését a közgyűlés 16 igen és 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el. Dr. Kovács Ferenc megjegyezte:

– A város kiszámítható, stabil pénzügyi alapokkal rendelkezik. Továbbra is szeretnénk fenntartani a szigorú gazdálkodást – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere.

Nyíregyháza önkormányzatának idei költségvetése 26,09 milliárd forint összegű (a tavalyi 28,07 milliárdos volt). A csökkenést az idézte elő, hogy véget ért az előző pénzügyi időszak uniós pályázati támogatásainak felhasználása. Mindemellett a 2020-ig tartó, induló fejlesztések önereje nettó összegben szerepel csak a tervezetben.

Az önkormányzat bevételei 38,8 százalékát az úgynevezett közhatalmi bevételek, a vagyoni, a jövedelmi, a termék- és a szolgáltatási adók jelentik. A működési támogatás összegének aránya 19,9 százalék, a hitelé 13,9, a működési bevételeké 8,5, az elmúlt évi maradványé 7,5, a felhalmozási és működési célú, államháztartáson belüli támogatásoké 6,5, illetve 2,3 százalék. Az átvett pénzeszközök, valamint a felhalmozási bevételek aránya együtt 2,5 százalék. A 26,09 milliárd forint összegű költségvetés 68,8 százalékát működési, 19,7 százalékát felhalmozási, míg 11,5 százalékát finanszírozási kiadásokra fordítják.

Bővebben a Kelet-Magyarország 2015. január 29-i számában és a www.kelet.hu oldalon

KM-LTL


Elfogadták Nyíregyháza 26 milliárdos költségvetését

Kovács Ferenc a város büdzséjének tervezetében kiemelte, hogy a 26,09 milliárd forint összegű költségvetés volumenében kevesebb az egy évvel korábbinál, amely 28,07 milliárdos volt.

hirdetés