A polgármester feljelent és levelet ír

Visszaélés személyes adattal alapos gyanúja miatt hétfőn rendőrségi feljelentést tesz Káli Sándor. A miskolci polgármester egyebek között ezt jelentette be péntek délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet az MSZP irodájában tartott.

Káli Sándor elmondta: pénteken kapta kézhez dr. Mészáros Miklós jegyzőnek, a Helyi Választási Iroda vezetőjének feljegyzését arról a tisztázó vizsgálatról, amelynek lefolytatására ő utasította.

Elveszítette

A vizsgálat megállapításai között szerepel, hogy a TV2 által bemutatott három darab A/4-es méretű papírt – amelyet a miskolci szeméttelepen találtak - minden bizonnyal ajánlószelvények másolata. Az ajánlószelvények az 1998. évi önkormányzati választás idejéből valók, akkorról, amikor egyébként Káli Sándor kis különbséggel elveszítette a választást.

A Helyi Választási Iroda vezetője úgy fogalmaz, hogy „A vizsgálat során egyértelmű felelősség nem állapítható meg.” Ennek fő oka, hogy az az út nem volt szabályozva – a teendőkkel, így azok ellenőrizhetőségével se –, amely a szelvények átvételétől a megsemmisítésükig vezet(ett). Mind a vizsgálat vezetője, mind Káli Sándor megállapította, hogy ma már ellenőrizhető-szabályozott a rendszer.

Túlhaladott rendszer

Dr. Mészáros Miklós megállapítja: arra a kérdésre, hogy történtek-e kisebb szabálytalanságok az ajánlószelvények ellenőrzése során, nyolc év távlatából már nem lehet konzekvens, kizáró választ adni.

A polgármester túl a rendőrségi feljelentésen levelet ír a köztársasági elnöknek, amelyben azt kéri tőle, hogy a – szerinte – mára túlhaladott ajánlószelvénygyűjtési rendszer (a kiküldés és a begyűjtés) helyett, ha lehet, már az őszi, önkormányzati választásokra léptessen életbe egy korszerű rendszert. Minthogy a jelenlegi módszert – fogalmazott Káli Sándor – ebben a formájában nem érdemes folytatni.

SzG
hirdetés