A pótfelvételin még sikerülhet

Akt.:
A felvételi pontok kihirdetése utáni pillanatok – gondterhelt tekintet, mosoly és ölelés
A felvételi pontok kihirdetése utáni pillanatok – gondterhelt tekintet, mosoly és ölelés - © Fotó: MTI
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyetemen és az Egészségügyi Karon több mint 1500 hallgató kezdi meg a tanulmányait.

– A jelentkezési és felvételi adatok aránya az előző évivel megegyező a Nyíregyházi Egyetemen, a sikeres és jó irányú tervezést támasztja alá, hogy a meghirdetett négy felsőoktatási szakképzés, húsz alapképzési és egy mesterképzési szak mindegyikét el tudja indítani intézményünk – értékelt Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Több mint ezer új hallgató

– A tanárképzési szakokon a 85 féle (42 nappali, illetve a 43 levelező) kombináció több mint 60 százalékára tudunk hallgatókat beiskolázni, a 16 meghirdetett tanári szak közül 15 területen lesz első éves hallgató. Az általános eljárás keretében 1088 hallgatót vettünk fel, közülük 922-en állami ösztöndíjas képzési formában kezdheti meg tanulmányait.

Az oktatási rektorhelyettes hozzátette, hogy a pedagógusképzésre felvettek aránya mintegy 43 százalékát teszi ki az összes jelentkezőnek. Ezt követi a gazdasági, műszaki és informatikai területek népszerűsége 14, illetve 10–10 százalékkal. Az idén is az óvodapedagógus volt a legnépszerűbb szak, összesen 108-an nyertek rá felvételt.

– Továbbra is népszerű az intézményben a gazdálkodási és menedzsment (81 hallgató), a programtervező informatikus (77) alapképzési szak. A mérnökképzésben a gépészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki szakok teljesítettek kiemelkedően, míg az osztatlan tanári szakok közül a testnevelő tanár, történelem tanár és állampolgári ismeretek tanára, angol nyelv és kultúra tanára szakok voltak a legkeresettebbek. A diplomára épülő tanári mesterképzésben 24 felvett hallgatóval mutatkozott be az új, közgazdásztanár szak – tudtuk meg a részleteket Ferencziné dr. Ács Ildikótól.

– A sikeres általános felvételnek köszönhetően az idei pótfelvételi eljárás során sok szakot tudunk kínálni az érdeklődőknek, most először elérhető például a szociálpedagógia mesterképzési szak – említette az oktatási rektorhelyettes azzal kapcsolatban, milyen lehetőségek állnak azok előtt, akik szerdán este rossz hírt kaptak.

– Sikeres felvételi eljárást tudhatunk magunk mögött – mondta el érdeklődésünkre dr. Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és fejlesztési dékánhelyettese. A 419 felvételt nyert hallgatójukból 226-an nappali, míg 193-an levelező tagozaton kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Népszerű szakok

– A nappalisok körében nem változott a sorrend, legkedveltebb a mentőtiszt szakirány, ezt követi a szülész és a védőnő szak. Meglepetés, hogy levelezőn 71-en kezdik el az ápoló alapképzést, őket a leendő egészségügyi tanárok és a mentőtisztek követik – sorolta dr. Fábián Gergely, s hozzátette: az új hallgatók száma még nőhet.

– Egyrészt a beregszászi képzésünkre, valamint az angol nyelvű mesterképzésre felvettekkel. Ez utóbbira Szingapúrból, Indonéziából, Etiópiából és még Makaóból is jelentkeztek. Közülük 9-en biztosan nyíregyházi diákok lesznek, de csak később derül ki, hogy a 27 felvett hallgatóból mennyien kezdik meg a tanulmányaikat ősszel – tette hozzá a dékánhelyettes. – S ott van még a pótfelvételi eljárás, ennek keretében minden szakra lehet jelentkezni – hangsúlyozta. KM

Pótfelvételi kérdezz-felelek

Mikor hirdetik meg a képzéseket?

Az egyetemek – akár már július 27-étől – külön hirdetik meg a pótfelvételin elérhető szakokat. Ezek listáját hamarosan megtalálod a felvi.hu-n.

Meddig lehet jelentkezni?

Augusztus 6-áig jelentkezhettek a pótfelvételiben.

Kik jelentkezhetnek?

A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis abban az esetben nem próbálkozhattok a pótfelvételin, ha bejutottatok például a negyedik helyen megjelölt szakra, de meggondoltátok magatokat, és mégsem oda szeretnétek beiratkozni.

Hol tudtok jelentkezni?

Ezt kizárólag az e-felvételin keresztül tehetitek meg.

Hány szakot jelölhettek meg?

A pótfelvételiben kizárólag egy intézmény, egy szakának, egy tagozatára (nappali vagy levelező) lehet jelentkezni. Fontos azt is tudni, hogy ezek a szakok többnyire csak költségtérítéses formában lesznek meghirdetve, hiszen a pótfelvételin a legtöbb egyetem már csak ebben a képzésformában ad lehetőséget a jelentkezésre.

Mikor hirdetik ki a ponthatárokat?

A pótfelvételi ponthatárait várhatóan augusztus 24-én hirdetik ki – adta hírül az eduline.hu.


Mindenki bejutott az álomszakra
Nyíregyháza - Együtt izgulhattunk a Krúdy-gimnázium idén érettségizett diákjaival. Nincs is annál biztonságosabb érzés, mint barátok körében várni egy olyan hírre, ami megváltoztatja az eddigi életünket. Így gondolhatta a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzőse, Radvánszki Ronett – vagy ahogy m...
hirdetés