A presszókávé a befutó

A kutatás szerint jellemzően reggel és a délutáni időszakban döntünk a kávézás mellett
A kutatás szerint jellemzően reggel és a délutáni időszakban döntünk a kávézás mellett - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A magyar autósok kávéfogyasztási szokásait kutatták.

Még mindig az eszpresszó a magyar autósok kedvence, de egyre inkább nyitnak más kávétípusok felé – derült ki az OMV Hungária idei adataiból.

Az erősebb fajtát kedvelik

Legújabb vizsgálatukban az osztrák, német, román és szlovák sofőrök kávéfogyasztásával hasonlította össze a hazai szokásokat. Míg északi és keleti szomszédunkhoz hasonlóan a rövid feketét szeretjük, addig a nyugati országokhoz képest kevésbé rajongunk a tejes verziókért.

A magyarok leginkább az erősebb kávétípusokat kedvelik a legfrissebb kimutatás alapján. A két évvel korábbi felmérés eredményéhez hasonlóan, továbbra is a presszókávé a befutó, a hazai utakon autózók közel fele (46 százalék) ezt választja. Az elmúlt évekhez képest azonban csökkent az eszpresszó egyed­uralma, és egyre nagyobb az érdeklődés más kávétípusok iránt. Tízből két vásárló a magyarországi töltőállomásokon a hosszú kávé, egy pedig a dupla eszpresszó mellett dönt. A töltőállomás-hálózat egy nemzetközi felmérése rámutat arra, hogy míg Romániában és Szlovákiában a rövid fekete fogy a legjobban, az osztrákok és a németek a tejesebb kávétípusokat szeretik. Főleg a kapucsínót – mindkét országban az autósoknak több mint a fele ezt a típust választja.

A preferencia azonban sok esetben nem fedi le a valóságot: Németországban például csak a fogyasztók 9 százaléka eszpresszó-párti, mégis több mint az esetek harmadában ezt a típust vásárolják.

Desszertet a kávé mellé

A választék mellett a napszak is jelentősen befolyásolja a kávézási szokásokat. A vizsgált országokban jellemzően reggeli mellett, vagy délután isznak kávét; kivételt képez ez alól Románia, ahol egyértelműen csak a korai szakasz dominál.

A magyarországi adatok is ezt mutatták: a fogyasztás negyven százaléka délelőtt 7 és 11 óra közötti intervallumban zajlik, a csúcsidő pedig reggel 8 és 9 óra között van.

A kávé mellett a legtöbb országban palackozott üdítőt vásárolnak, egyedül Németországban volt a legnépszerűbb tétel az édesség. Érdekesség, hogy ettől függetlenül a legtöbb nassolnivaló a román töltőállomásokon fogy.

HBN


Torontó - Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen - írta a ScienceDaily.com online tudományos portál. A torontói Krembil Agykutató Intézet tudósai szerint a kávénak több jótékony hatása van, minthogy az embert reggel felé...
Hardcore koffein függő vagy? Nos, ez a cuki madár tuti az. Lássuk be, kevesen örülnek úgy a reggeli kávénak, mint ez a papagáj! Forrás: youtube / Ezt Nézd Meg [related-post post_id="3700203"]
hirdetés