Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.10. 15:43

Klasszikus sertéspestises terület vagyunk

<p>Miskolc - Klasszikus sertéspesissel fertőzött területté nyilvánította a hatóság Miskolcot és a megye több részét. A házisertés is veszélyeztetett. Meg persze az ember. Mi a teendő?</p>

A szlovákiai sertéspestis miatt intézkedéseket hozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

Dr. Gönczi Károly igazgató-főállatorvostól megtudtuk: Szlovákia vadisznóállományában sertéspestises megbetegedések vannak, ezért az EU illetékes szakbizottságának állásfoglalása alapján Borsod-Abaúj-Zemplén Heves és Nógrád megyei határát, a szlovák-magyar határ 26-os főút, M30-as és M3-as autópályával határolt részét, továbbá Miskolc teljes közigazgatási területét klasszikus sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították, megfigyelési zóna létesítését rendelték el.

A házi is lehet

Ennek értelmében a vaddisznóelhullást vagy -megbetegedés észlelését a vadászterület szerint illetékes hatósági, illetve jogosult állatorvosoknak be kell jelenteni. Az intézkedés része, hogy valamennyi, elhullva talált vagy betegség tünetei miatt kilőtt vaddisznót a sertéspestis megállapítása vagy kizárása céljából laboratóriumi vizsgálattal egybekötött hatósági állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni.

A vadászatra jogosultak kötelesek sertéspestisre irányuló laboratóriumi vizsgálatot végeztetni az emberi fogyasztásra szánt tünetmentes vaddisznókból is.

Az igazgató-főállatorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a megbetegedés házisertéseknél is előfordulhat, ezért a sertéstelepeken és a háztájikban tartott disznók bármilyen rendellenességét jelenteni kell az állatorvosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!