A Rákóczi emlékvonat befutott

Befutott a Rákóczi emlékvonat
Befutott a Rákóczi emlékvonat
Miskolc – A Rákóczi emlékvonat szombaton negyed 12-kor futott be a miskolci Tiszai Pályaudvarra. A 424-es gőzmozdony vontatta szerelvényeken mintegy 200 utas volt, akik Budapestről indultak.  video

Az emlékvonat azokat az állomásokat érintette ahol annak idején – 100 évvel ezelőtt – a II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait Kassára szállító vonat ment.

Az utasokat a Nyugati pályaudvaron a királyi váróban fogadták, majd a korhű szerelvényeken – Miskolcig – rövid előadást hallhattak Rákócziról és koráról, valamint az 1906-os újratemetésről. A vonaton tangóharmonikás magyar zenékkel szórakoztatta a vendégeket.

Fogadtatás

A vonat késve érkezett a miskolci állomásra, mivel Hatvanban – gőzmozdony révén – vizet kellett felvennie. A vendégeket a megyeszékhelyen a Rákóczi Szövetség miskolci elnöke, Benke István fogadta, valamint Kormos Vilmos, az önkormányzat osztályvezetője. A pályaudvarról külön busz szállította őket a Miskolci Galériához, ahol megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját. Ebben az épületben ugyanis a fejedelem többször megszállt.

Az emlékvonat érkezését várta Földényi Béláné is, aki büszkén mesélte, hogy száz évvel ezelőtt dédnagyapja, Soltész Aladár vezette a Rákóczi és társainak hamvait Kassára szállító gőzmozdonyt.

Kassa

A vonat utasai körülbelül 2 órát voltak Miskolcon, majd tovább utaztak Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre. Innen ma vasárnap indulnak Kassára, a megemlékezés végállomására, ahol a kassai Dómban emlékünnepséggel tisztelegnek a szabadságharcos előtt.
hirdetés