A Rákócziak nyomában

Közös fotó készült a kassai dómnál
Közös fotó készült a kassai dómnál - © Fotó: iskola
Baktalórántháza – Az egyik sikátorban egy bácsika ismert magyar dallamokat játszott a hangszerén.

Négynapos felvidéki kiránduláson vett részt a közelmúltban a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola és tagintézményei, a nyírjákói és a laskodi általános iskola 30 tanulója. A Határtalanul pályázat lehetőségeit kiaknázva a fiatalok és kísérőik felkeresték a Rákóczi család életének legfontosabb, ma is megtekinthető emlékhelyeit.

– Borsiban felkerestük II. Rákóczi Ferenc fejedelem szülőházát, ahol a gyerekek érdekes ismertetőt hallhattak a tárlatvezetőtől. A következő állomás Tőketerebes volt, ahol az Andrássy-család egykori kastélyában működő múzeumban és a gyönyörű kertjében jártunk.

– Másnap Bártfán kezdtük a programunkat városnézéssel. A csodálatos városka főtere valamennyi felvidéki város közül a legtökéletesebben őrzi a középkor hangulatát. Számomra különösen szívet melengető érzés volt, amikor a főtéren sétálva ismert dalokra figyeltem fel. Az egyik sikátorban egy bácsika ismert magyar dallamokat játszott a hangszerén. Talán hallotta, hogy a csoport magyarul beszél? Talán nekünk játszotta?

A zborói vár maradványainál ismét megérintett bennünket a történelem szele, hiszen 1666-ban Zrínyi Ilona itt kötött házasságot I. Rákóczi Ferenccel. A harmadik napon Szepesváralját kerestük fel, majd Lőcse városát. A következő állomás Késmárk volt, de kirándulásunk utolsó napja is maradandó élményekkel gazdagította kis csapatunkat.

A gyerekek egyike megjegyezte: „Olyan helyen járunk, ahová lehet, hogy soha az életben nem jutunk el többet!”

– Faggyas Anikó, magyar-történelem szakos tanár –
hirdetés