A régi falusi húsvétok hangulatát idézik fel a Sóstói Múzeumfaluban

A festett tojások ezúttal is gazdára találnak
A festett tojások ezúttal is gazdára találnak - © Fotó: KM-archív, Sipeki Péter
Nyíregyháza – Ahogy a múlt értékeinek őrzésében, úgy a húsvéti hagyományok ápolásában is élen jár a Sóstói Múzeumfalu, amely az elkövetkező napokban is várja az érdeklődőket.

A készülődés jegyében a Nagyhét legszebb napjain, csütörtöktől vasárnapig 10–16 óra között hagyományos húsvéti tojásfestésre invitálják a kicsiket, nagycsütörtökön és nagypénteken sárgatúrót és pászkát is készítenek.

A hagyományőrzés jegyében

A húsvéthétfő a hagyományőrzés jegyében telik: a vendégek a régi falusi locsolkodás hangulatába csöppenhetnek bele. A tíz órai kapunyitás után 10.30-tól a Pálinkaházban Lélekmesék címmel nyílik kiállítás Kovácsné Botrágyi Mónika alkotó pedagógus munkáiból. Tizenegy órakor kezdődik a falusi locsolkodás a Nyírség Táncegyüttes közreműködésével, a jánkmajtisi portán senki ne lepődjön meg, ha neki is jut egy kicsi a friss, hideg locsolóvízből. Dél előtt negyedórával a református húsvéti szokásokról hallhatnak előadást a látogatók: a jánkmajtisi portánál Rózsáné Bóna Bernadett etnográfust hallgathatják meg az érdeklődők, míg 12.30-tól a kállósemjéni portánál dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató a görögkatolikus húsvéti szokásokról beszél. Egy órakor következik egy kis tánc: a Tánctanoda a velünk élő hagyományokat eleveníti fel. Délután kettőkor református istentisztelet kezdődik, igét hirdet Kósa László sóstóhegyi református lelkipásztor. Egy órával később a kicsiket várják: az Ákom-Bákom bábcsoport A világgá ment csacsi és bari című mesét adja elő. A múzeumfalu látogatói egész nap gyűjthetnek húsvéti tallérokat, kóstolhatnak húsvéti ételeket, de festhetnek tojást, készíthetnek kölnivizet, de a „Fabrika” műhely és fazekas foglalkozás is várja az érdeklődőket. KM

A múzeumfalu hétfői programjai

10 óra: Kapunyitás

10.30: „Lélekmesék” című kiállítás megnyitója Kovácsné Botrágyi Mónika alkotó pedagógus alkotásaiból (Pálinkaház)

11 óra: Falusi locsolkodás a Nyírség Táncegyüttes közreműködésével (jánkmajtisi porta)

11.45: Református húsvéti szokások Rózsáné Bóna Bernadett etnográfus előadása (jánkmajtisi porta)

12.30: Görögkatolikus húsvéti szokások – dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató előadása (kállósemjéni porta)

13 óra: Velünk élő hagyomány a Tánctanodával

14 óra: Református istentisztelet, igét hirdet Kósa László sóstóhegyi református lelkipásztor

15 óra: A világgá ment csacsi és bari – az Ákom-Bákom bábcsoport műsora

Egész nap: portajárás és húsvéti tallér gyűjtése, húsvéti ételek kóstolója, tojásfestés, kölnivíz készítés, „Fabrika” műhely, fazekas foglalkozás, vásári hangulat.
hirdetés