A régi falusi szokásokat is feleleveníthették a fiatalok

Hagyományos és modern technikákkal is festhették a tojásokat a fiatalok
Hagyományos és modern technikákkal is festhették a tojásokat a fiatalok
Tiszadada – A jelenlévők számos hagyományos technikát, így a berzselést vagy a pingálást is kipróbálhatták.

Télűző táncházzal kezdődött március elején Tiszadadán a hagyományőrző tájház idei programsorozata. Az események folytatásaként a napokban a húsvétvárás jegyében tojásfestő délutánt rendeztek közel száz fiatal részvételével.

Hímes tojások gyűjteménye

A régi falusi húsvétok hangulatát idéző környezetben, a tájház udvarán először Kovácsné Botrágyi Mónika etnográfus-pedagógus tartott előadást a húsvéthoz kötődő szokásokról, népi játékokról, majd kedvcsinálóként bemutatta a tájház gyűjteményében lévő, hagyományos és modern technikával készült hímes tojásokat.

Ezt követően a résztvevők korhű viseletekbe öltöztek, s felidézték a régi húsvétokhoz és a tavasz érkezéséhez köthető játékokat, majd elkezdődött a tojásdíszítés. A jelenlévők számos hagyományos technikát, így a berzselést vagy a pingálást is kipróbálhatták, de aki akart, viaszolhatott is.

Húsvéti üdvözlőlapok

Az elkészült tojásokkal ünnepi asztalt készítettek, majd a helyszínen lévő húsvéti képeslap-kiállítás megtekintése után ki-ki elkészíthette a maga húsvéti üdvözlőlapját. A rendezvény a tojásfutással fejeződött be.

A résztvevők sorsolással dönthették el, hogy kenyérsütő lapáttal vagy lekvárkavaró kanállal egyensúlyozva futnak-e a csoki tojással, melyet meg is tarthattak, ha az a futás során egynél többször nem esett le – tájékoztatta szerkesztőségünket ifj. ­Kovács Géza, a tájház vezetője.

KM

Címkék: ,hirdetés