A régióban legfeljebb ezer ellenőrzés várható

A régióban legfeljebb ezer ellenőrzés várható
A régióban legfeljebb ezer ellenőrzés várható
Nyíregyháza – Közel kétmillió gázártámogatási kérelem érkezett be a Magyar Államkincstár területi igazgatóságaihoz. Valamennyi ellenőrzésére nincs kapacitás – mondta lapunknak dr. Kövesházi Tibor, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának ellenőrzési és végrehajtási szakigazgatója.

– A törvény szerint abban az esetben, ha az államkincstár vitatja egy adott kérelem jogosságát, és az ellenőrzését szükségesnek tartja, az adóhivatal bevonását kérhetik. Ezen túlmenően a hivatal saját hatáskörben is vizsgálódhat, ez azonban a rendelkezésünkre álló kapacitás, vagyis  ebbe a munkába bevonható munkatársak függvénye.

Technikailag kivitelezhetetlen valamennyi támogatásra jogosult igénylőt ellenőrizni, ezért az a célszerű, ha a más, a hivatal számára kötelezően előírt vizsgálatok során végezzük el az ellenőrzést. Az adóhivatalnak ebben az évben legalább tízezer vagyonosodási vizsgálatot kell elvégeznie az országban, ezért az lenne a célravezető és számunkra is kivitelezhető megoldás, ha ezzel együtt végeznénk a támogatások jogosultságának ellenőrzését is.

Azt még nem lehet tudni, hogy az Észak-alföldi régió területén pontosan mennyit kell elvégezni, előreláthatóan az országos szám 8–10 százaléka jut majd az igazgatósághoz tartozó három megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – összesen. 

Sok a hibás kérelem

A leggyakoribb hiba, hogy az ügyfelek a számlamásolatot nem mellékelik a kérelemhez.

 – Az elmúlt szerdáig 110 ezer, az azóta eltelt egy hét alatt újabb kétezer kérelem érkezett a gázár- és távhőtámogatásra – tudtuk meg Kassai Lászlótól, a Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Igazgatósága igazgatóhelyettesétől. A szakember január 10-én a Kelet-Magyarország szerkesztőségében éppen e témával, alakosság energiafelhasználásának szociális támogatásával kapcsolatos telefonokat fogadta olvasóinktól. Kassai László a telefonos fórumot követő cikkünkben is elmondta, hogy sok hibás kérelem érkezett hozzájuk.

Csekket nem!

A leggyakoribb hiba, hogy az ügyfelek a számlamásolatot nem mellékelik a kérelemhez, illetve számla helyett a csekket másolják le, s küldik be. A Kincstár csak a számlamásolatot tudja elfogadni!

Eddig 17 800 kérelmet küldtek vissza hiánypótlásra az ügyfeleknek, de még az így visszaérkező kérelmek is gyakorta hibásak. Megyénkben a napokban újabb hiánypótlásra felszólító levél érkezik több mint 23 ezer ügyfélhez.

A kérelmek pontos kitöltését kéri a szakember az ügyfelektől.

– Száraz Ancsa, Lefler György –
hirdetés