A rendőrségi tiltás a törvényekkel és az Alkotmánnyal is ellentétes

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szerint a törvényekkel és az Alkotmánnyal is ellentétes a rendőrség azon határozata, amellyel megtiltják a Kossuth térre tervezett traktoros demonstrációjukat – derül ki a MAGOSZ közleményéből.

A gazdák a gyülekezési törvényre hivatkoznak, amely véleményük szerint nem tartalmazza az úgynevezett műveleti terület meghatározást. Véleményük szerint ez csak a rendőrségi szakzsargonban szerepel.

Álláspontjuk szerint a gazdák eleget tettek a gyülekezési jogról szóló törvénynek és időben bejelentették az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a rendezvényt. Az elutasító határozat indokolásában a műveleti területre való hivatkozás, illetve annak a közterület, fogalmával történő összemosása viszont ellentétes a gyülekezési törvényben meghatározott rendelkezéssel – olvasható a közleményben.

A gazdák november 2-ától demonstráltak volna Budapesten. A MAGOSZ több mint félezer traktort szeretett volna felvonultatni az alsó rakpart Margit híd és Lánchíd közötti szakaszán, valamint a Parlament előtti parkolóban. A rendőrség hatáskör hiányában utasította el a gazdák kérelmét, mondván, hogy a terület, amelyet a gazdák el akarnak foglalni, műveleti területnek számít.
hirdetés