A rendzavarók készültek a T-34-es tank megszerzésére

Minden adat arra mutat, hogy a rendzavarók előre kitervelték a T-34-es tank ellopását a Nyitott Múzeum ’56 szabadtéri kiállításról. A kiállított tankból a szervezők előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és az elektromos zsinórzatot is.

A harckocsi le volt lakatolva, és csak 100 méterre elegendő üzemanyag volt benne – tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget a kormányszóvivői Iroda.

A tankot egy biztonsági cég emberei és rendőrök is őrizték. A biztonsági cég jelentése szerint amikor a támadók elérték a kiállítás helyszínét, kimenekítették a szervezők néhány munkatársát és a gyermekes családokat, majd elhagyták a helyszínt.

Ezután a rendzavarók a kiállítást védő kordont elbontották, a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték, a tankból eltávolított elektromos zsinórzatot pótolták. Mindezek előtt a harckocsi tornyáról lefűrészelték a lakatot. Ugyancsak speciális ismeretekre volt szükség a jármű elindításához is.

A rendőrség nyomoz az ügyben.

A Honvédelmi Minisztérium szakmai vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Hadtörténeti Múzeum munkatársai betartottak-e minden biztonsági előírást a harckocsi szállításával, elhelyezésével és tárolásával kapcsolatban – közölte a tárca sajtóosztálya a Független Hírügynökséggel. Arról egyelőre nem tudtak információt adni, mikor zárul le a vizsgálat.
hirdetés