A rettegett kór időszaka elérkezett a kutyáknál: a babézia

Akt.:
A rettegett kór időszaka elérkezett a kutyáknál: a babézia
Nyíregyháza – Sajnos egyre növekvő számban mentünk babéziás tüneteket is produkáló állatokat ebben az időszakban. A kullancsok magas fokú jelenléte és az állatok védettségének a hiánya miatt szinte naponta találkozunk a betegséggel! Sajnos van akit már nem tudunk még vérátömlesztéssel sem megmenteni!

Étvágytalanság, levertség, bágyadtság, inaktivitás, sárgás színezetű nyálkahártyák és bőr , erős sárga vizelet és széklet, magas láz. Ezek a leggyakoribb tünetei a babéziának. Amennyiben ezt tapasztalja kutyáján azonnal forduljon orvoshoz, ahol egy vértesztből néhány perc alatt megállapítják a babézia fertőzést és ha időben kap ellen anyagot az állat nagy esélye van a túlélésre!

Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. A kezelés nélkül sokszor halálos kimenetelű! A kórokozó a vörösvértesteket károsítja, lépmegnagyobbodást, májproblémákat és a vérfestékvizelés vesét károsító hatása miatt veseelégtelenséget okozva.

Fontos azt is tudnunk, hogy amikor a gazdi észleli az első tüneteket, a kullancs MÁR nincs is a kutyában! A betegség az esetek túlnyomó többségében meglehetősen gyors lefolyású, felismerését nehezíti, hogy kezdeti tünetei nem rendkívüliek . Elhúzódó esetben még nehezebb a felismerés, hiszen azon kívül, hogy rosszabbul eszik, fokozatosan lesoványodik, észlelhető egyéb tünetek nem igazán vannak. Mindenképp vigyük orvoshoz! 1-2 napos bágyadtság után megjelenik a sötét színű vizelet. A vesén keresztül kiválasztódó szétesett vörösvértestek károsítják a vesét, néhány nap alatt veseelégtelenséget okozva. Ha már megtörtént a baj, és az orvos diagnosztizálta a babesiosit, szerencsére létezik olyan injekciós készítmény (Imizol) , mely időben beadva megmentheti az állat életét.

Kezelés nélkül az állat legtöbb esetben belehal.

A felépülés után folyamatosan védekezni kell az újabb fertőzés elkerülése érdekében!

A megelőzés, a kullancs elleni védekezés mindenképpen fontos, hiszen egy felelős állattartó nem teszi ki kedvencét egy ilyen súlyos, akár halálos kimenetelű betegségnek, tehát a tél távozásával kezdjünk el rácseppentő oldattal védekezni a kullancsok ellen egészen a következő téli hideg idő beálltáig. Erre több féle megoldást is találunk, de érdemes előtte kikérni az állatorvosunk vagy állatvédők tanácsát!

PCAS Állatmentő Egyesület

www.pcas.hu

Címkék: , , ,hirdetés