Helyi közélet

2017.12.28. 16:46

Sütik, cicák, kincsek, szerepek

Nyíregyháza - Isler Szolnokról, palacsinta Nyíregyházáról – édes páros a színházból.

Nyíregyháza - Isler Szolnokról, palacsinta Nyíregyházáról – édes páros a színházból.

Nem mondhatjuk, hogy Kuthy Patrícia színészcsaládba született, bár a Móricz Zsigmond Színház művészének gyerekkori képét elnézve ennek inkább az ellenkezőjét állítanánk, az édesapja ugyanis a világhírű olasz színész, Vittorio Gassmann kiköpött mása. Persze, amikor a fiatal lány hivatást választott, aligha motiválta a hasonlóság, de még a szereplési vágy sem: olyan szégyenlős volt, hogy az óvónénik azt kérték a szüleitől, hogy bátorítsák a kis Patríciát. És hogy ez jól sikerült, annak ékes bizonyítékaként néhány év elteltével már a Madách színház stúdiójában találjuk, ahol sok kis szerepet kapott és ahol olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint amilyen Tolnai Klári, Psota Irén vagy Avar István.

Volt pincér, csapos és sofőr

– Tündérmesébe illő időszak volt, ma is kiráz a hideg, ha eszembe jut, hogy milyen nagyszerű művészekkel állhattam egy színpadon – mesélte a Városmajori Művelődési Ház Ketten az úton című műsorában. Ahol az is kiderült, hogy élete párja, Illyés Ákos (aki ugyancsak a Móricz Zsigmond Színház művésze) jóval korábban lett a színház szerelmese. Alig volt nyolc hónapos, amikor előadóművész édesapja, ­Illyés Péter magával vitte a Bessenyei színkörbe – ő pedig ott ragadt. Az apukája mesélte: mivel nem tanult túl jól, eltiltotta a fiát a színpadtól, ám semmit sem ért el vele. Ákos egy ideig még díszleteket is cipelt, csak hogy a színpad közelében lehessen, de dolgozott pincérként, sofőrként, csaposként, sőt, még lapkihordó is volt, mielőtt elkötelezte volna magát a Thália oldalán. Az édesapja szerint egyetlen hibája van, túl precíz, illetve talán még egy: nem szereti menedzselni magát, ezért időnként még a Facebookját is Péter kezeli. – Ezek szerint én nem is Ákossal levelezek!? – csodálkozott Patrícia.

Ákos, a rohamosztagos

Sok bennük a közös. Mind a ketten szeretik az édességet – Patríciának Szolnokról hozatott islert a házigazda, Orémusz Maja, aki Ákosnak palacsintát rendelt –, imádják a cicáikat, Zoknikát és Hamut, és rajonganak a tanítványaikért, akik „egytől-egyig kincsek”. Patrícia nővére balettmester (a színésznő is éveken át táncolt), Ákos testvére Angliában él – amikor kicsik voltak, hajnalonként együtt nézték az erkélyről a kukásautókat, a köztük lévő kötelékről pedig sokat elárul, hogy a bátyja évekkel ezelőtt Ákos gyerekkori képét tetováltatta a mellkasára.

A beszélgetés alatt megtudtuk, hogy az első közös forgatásuk a Kisváros című sorozathoz kötődik, és elárulták, hogy még a nyaralásaik alatt sem fordítanak hátat a hivatásuknak – Epidauroszban a kőszínházat, Prágában a Túl zajos magányban szereplő papírfeldolgozót keresték fel. Kiderült, hogy a dalai lámát, illetve John Malkovichot hívták volna el meglepetésvendégnek, de az is, hogy Ákos romantikus alkat: amikor a szerelme fókapuszit kért az egyik születésnapjára, megszervezte a nagy találkozást. És ha már meglepetés: Ákos Star Wars-rajongó, aki, ha a szerepálmok kerülnek szóba, azonnal rávágja, rohamosztagos szeretne lenni valamelyik epizódban. Az álmok viszont azért vannak, hogy valóra váljanak! Maja egy ügyes kezű vágó segítségével megoldotta, hogy Ákos „szerepeljen” a film előzetesében, a hatás pedig önmagáért beszélt: amikor a ­trailert levetítették a publikumnak, a főszereplő alig tudott megszólalni a csodálkozástól.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában