A rászorulókat segítő alaptól várt volna támogatást II. Erzsébet

A rászorulókat segítő alaptól várt volna támogatást II. Erzsébet
Segélyért fordult a brit kormányhoz II. Erzsébet királynő, mert nehezen tudja kifizetni a királyi család palotáinak gázszámláit – írta pénteken az Independent. A napilap szerint a rászorulók számára létrehozott állami alaphoz benyújtott támogatási kérelmet végül elutasították, attól félve, hogy az ügy kitudódása komoly károkat okozna a királyi család megítélésében.

A királyi család 2004-ben közölte a kormánnyal, hogy ötven százalékkal megemelkedtek a kastélyok energiaszámlái, “tarthatatlannak” nevezve, hogy évente több mint egymillió fontba (325 millió forint) kerül az ingatlanok fűtése és világítása. Ez pedig – a királynő irodája szerint – nem fér bele az évi 15 millió fontos támogatásba, amit a kastélyok fenntartására utal át a kormány.

A királynő irodája ezért támogatást kérvényezett a Buckingham palota és a Windsor kastély energiaellátó rendszerének korszerűsítésére. A segély egy olyan támogatási alapból származott volna, amiből a kormány rászorulókat segít fűtési rendszerük felújításában.

Kezdetben támogatták az ötletet

Az Independent szerint az akkori munkáspárti kormány kezdetben támogatta a segélykérelmet, végül azonban mégsem egyeztek bele a királynő megsegítésébe. A lap úgy tudja, a palotába küldött elutasító levélben rámutattak a támogatási program eredeti céljára, valamint arra, hogy nehezen lehetne a nyilvánosság előtt megmagyarázni, miért kap a királyi család például egy kórház helyett állami támogatást.

A palota egyelőre nem kommentálta az Independent értesüléseit.

– Független Hírügynökség –
hirdetés