Frissítve:

A segítségnyújtás lehetőségei autizmussal élőknek

Nagy erőre kaphat az autizmussal élők megsegítésének gépezete. A magyar kormány 800 millió forintot tervezett be életminőségük javítására az Új Széchenyi Terv keretéből. Remélhetőleg ezt az első kezdeti lökést a következő években újabb pénzbeli támogatások sorozata követi.

hiba beküldése

Számokban kifejezve nem tudom, hogy mennyi pénzt fordítanak hazánkban az autizmussal élők egészségügyi, oktatási, szociális és foglalkoztatási ellátására összesen, de elgondolkodhatunk Kanada és Anglia „számain”:

Az Autism Today részletesen bemutatja, hogy 2000-ben Kanadában mennyi pénzt fordítottak az autizmussal élő személyekre. Hozzávetőlegesen kétmillió dollárba kerül egy egész életen át tartó ellátás egy autizmussal élő személynek, úgy, hogy ebben nincs benne az egészségügyi, oktatási és szociális autizmus specifikus ellátás. Minimum egy milliárd dollár a becsült éves költsége a támogató szolgáltatásoknak az összes autizmussal élő személyre nézve. A teljes cikk magyarul az akor.hu -n olvasható.

A SAGE journals autism oldalán Martin Knapp – Renée Romeo – Jennifer Beecham kutatási eredménye szerint az Egyesült Királyságban az autizmussal élő gyermekekre évente 2.7 milliárd £-ot, a felnőttekre 25 milliárd £-ot költenek. Ha az autizmushoz társul értelmi fogyatékosság is, akkor egy személyre élete folyamán kb.: 1.23 millió £-ot, ha nem társul, akkor 0,8 millió £-ot fordítanak.
Lucas Hofset autizmussal élő norvég kisfiú szüleinek gyermekük fejlesztésének első éves – a diagnózis megállapításától számított – költsége 50.000 $ volt.

A korai felismerés és autizmus specifikus fejlesztés óriási jelentőséggel bír a későbbi életre is, sőt akár a felnőttkori költségeket is csökkentheti. Az ehhez szükséges alapfeltételeket lehetne biztosítani a 800 millióból. A kiírás szerint többek között létrehozzák az Országos Autizmus Koordinációs Központot; alapszintű képzésen vehet részt 428 közszolgálati dolgozó; magas szintű képzést kapnak a módszertani hálózat munkatársai; valamint egy adatbázist készítenek autizmussal élők számára nyújtott szolgáltatásokról és az autizmussal élő személyekről.

Naprakész és pontos adatok elengedhetetlenek a megkezdett úton való továbblépéshez. Minél több rendszerezett információt kell adni a szülőknek a számukra ideális ellátás kiválasztásához. Ehhez az A KÖR Egyesület is szeretne hozzájárulni egy adatbázissal, amelyben az autizmussal élő gyermekeket, fiatalokat már ellátó vagy a jövőben befogadó oktatási intézmények között lehetne kutakodni. Ez előzetes tájékozódási alapul szolgálhat a szülőknek a megfelelő óvoda, iskola megtalálásában, a Hivatalos Közoktatási Intézménytörzsben való keresgélésben. Ebből a rendszerből gyűjtöttük ki az oktatási intézmények email címeit, több mint ötezret.

A terjesztést ezen elérhetőségekre kiküldött emailekkel kezdtük meg, amelyben online kérdőívünk kitöltésére kértük fel az intézményvezetőket az auti.hu portált üzemeltető AUTINEXUS Nonprofit Kft. levelével együtt. A következő lépésben országosan elismert szervezetektől kértünk segítséget. Elsőként Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója adott hírt felhívásunkról. Továbbá szeretnénk a középiskolás fiatalokat is bevonni a terjesztésbe, amely már előfutára lehetne a bevezetésre kerülő önkéntes munkának. Ehhez diákokkal foglalkozó egyesületeket, alapítványokat kértünk meg.

Adatbázisunkból a szülők kikereshetik, hogy a lakóhelyük közelében melyik intézményben, tagintézményben, milyen intelligenciaszinttől, milyen személyi és tárgyi feltételekkel tudnák ellátni autizmussal élő gyermeküket. Előfordulhat, hogy az intézmény alapító okiratában nem szerepel az autisták ellátása, de a gyakorlatban mégis befogadják őket. Olyanról is hallottam már, hogy az intézményi összevonások miatt az új alapító okiratban már nem szerepel az autisták ellátása, de az egyik telephelyen már ellátták őket, és ezt továbbra is biztosítják. /Az ellenkezője is lehetséges./ A főintézményhez tartozó különböző tagintézményekben valószínűleg más-más autizmus specifikus szolgáltatásokat nyújtanak.

A 800 milliós Támop pályázat hatása a megvalósulást követően egy-két év múlva lesz érezhető. A kedvezményezett kiválasztása után idő kell kitűzött célok megvalósításához. Az alapképzésben résztvevőknek időre lesz szükségük az akkreditált tanfolyamokon szerzett tudás elmélyítéséhez és a gyakorlatba történő átviteléhez. Az idő ilyen szempontból lényeges: szerintem időre van szükség az autizmus megértéséhez. Ajánlom az Autizmus Alapítvány alapozó és haladó tanfolyamait, majd egy félévre – évre rá az ELTE BGGYK autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakát. A tanfolyamok és a főiskola között eltelt idő segít az autizmussal élők gondolkodásának megértésében, ami elengedhetetlen a hatékony segítségnyújtásban – tájékoztatta portálunkat Kovács Róbert gyógypedagógus.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!Barbi, a nap szépe

Barbi nyíregyházi lány, akit a munkája külföldre szólított. Onnan üdvözöl minden jó barátot és kedves ismerőst.
tovább »
További hírek a Szabolcs-Szatmár-Bereg kategóriából
Amikor a falu első embere az utolsók közt kullog fizetés tekintetében
Nyíregyháza, Balsa – "Végre vállalhatunk másodállást, hogy fenn tudjuk tartani az életszínvonalunkat? Ó, ez [...] tovább »
Kétmillió: kinek plafon, kinek padló
„Kétmillió forint alatt csak hülyét kapok…” – emlékszünk még erre a különös kijelentésre? Úgy 2010 [...] tovább »
Sötétségben
Jártam a sarm es-sejk-i hotelban, ahol korábban 88 turistát öltek meg a bombák. Több év után is virágok [...] tovább »
Fővárosi Törvényszék: több mint tízezer civil szervezet létesítő okiratait kell módosítani az új Ptk. nyomán
Budapest - Csak a fővárosban több mint tízezer civil szervezet létesítő okiratait kell módosítani 2016. [...] tovább »
Csökkent az üzemanyagok ára
Budapest - Csökkentette bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálásahirdetés