A síkterületeken nagy a baj

A síkterületeken nagy a baj
A Hernád környékén gazdálkodóknak nincs szerencséjük, nem tudják elkezdeni a tavaszi munkákat egyrészt a belvíztől, másrészt a szűnni nem akaró csapadéktól.

„Kétszázharminc hektáron termelek gabonát, napraforgót, kukoricát, repcét – mondja Németh Gábor garadnai gazdálkodó. – Március közepe van, régen túl kellene lennünk a talaj előkészítésén, műtrágyázáson, sőt az árpa vetésén is. Ha eláll a hó és az eső, további három hét kell a ahhoz, hogy egyáltalán ráléphessünk a földterületre.”

Délen is késnek

Molnár József, a mezőkövesdi Matyó Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatósági elnöke érdeklődésünkre elmondta: eddig csak a gépjavításokon vannak túl, érdemi szántóföldi munkát nem tudtak végezni az időjárás miatt. „Saját méréseink szerint novembertől februárig 170-180 milliméter csapadék esett a környékünkön, amelyre nagyon régen volt példa.”

Eddig mintegy kéthetes csúszásban vannak, ám azt egyelőre csak sejtik, mikor láthatnak munkához. A feltrágyázás első ütemét kellett volna eddig megcsinálni a búza és repce táblákon, ezt talán az elkövetkező egy hétben elkezdhetik. „A gépek és a dolgozók mindenesetre készenlétben állnak, és ha a körülmények adottak akár éjszaka is dolgozni fogunk, hogy behozzuk a lemaradást.”

Taskó Józsefék mezőcsáti családi gazdasága mintegy hétszáz hektárt ölel fel, ezenkívül még két-háromszáz hektáron bérmunkát végeznek és van jó négyszáz hektár rét is a birtokukban. A növénytermesztésen kívül húsmarha tenyésztéssel foglalkoznak. „Fagyosak, nedvességgel átitatottak a földek a könyékünkön – mondja a gazda. A korai növények – tavaszi árpa, borsó – vetése biztosan csúszni fog vagy két hetet.”

„Hetek óta áll a víz a repce, őszi búza vetéseken, az oxigénhiány miatt bizonyára károsodni fog a termés. A mértékét majd akkor lehet meghatározni, ha előbújik a földből. Ároktő környezetében még rosszabb a helyzet: ott még a napraforgó, kukorica vetése is csúszhat. A talaj az őszi csapadéktól telített, nem fog tudni még több vizet elvezetni” – fejezi be aggódva az értékelést a csáti földbirtokos.

Áprilisig várnak

Más a helyzet az észak-borsodi területeken. A szeszélyes időjárás eddig nem okozott gondot a sajópüspöki Sajó-Agrár Rt.-nél. Az észak-borsodi társaság gépcsoportvezetője, Farkas István elmondta: területükön szerencsére nincs belvíz. A  tavaszi munkákat pedig még nem is akarták elkezdeni. Áprilisban látnak hozzá az árpa és a kukorica vetéséhez, addigra viszont – szavait idézve – „bizonyára megembereli magát az idő…”

Már lemetszettek

A Tokaj-hegyaljai szőlősökben nincs gond, itt már régen beindultak és jelenleg is tartanak a metszési munkák. Mint azt Király Enikő a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi igazgatója elmondta érdeklődésünkre, ezt a munkafolyamatot nem befolyásolja a csapadékmennyiség. A mínuszok sem okoztak problémát, Marczinkó Ferenc a Tokaj-hegyaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke már korábban elmondta érdeklődésünkre, nincsenek az ültetvényekben fagykárok.

SFL, BG, SzB
hirdetés