A spanyol és francia autósok jobban járnak

Az Európai Bizottság felszólította Spanyolországot és Franciaországot, hogy tartsa be az autópálya-díjakra vonatkozó uniós szabályokat. A két országban az autópályákat sűrűn használók számára adott kedvezmény semmilyen körülmények között nem lépheti át a 13%-ot. Ezzel szemben Spanyolország és Franciaország 30-50%-os kedvezményt nyújt a rendszeres autópálya-használóknak.

A szabályozás célja, hogy a sztrádákat igénybe vevő autósok egyenlő mértékben részesedjenek a költségekből. Az alkalmi használókra kivetett díj semmiképpen sem használható fel a kedvezményes jegyek kompenzálására. A Bizottság szerint Spanyolország és Franciaország nem bizonyította be, hogy a gyakori használók révén megtakarított adminisztrációs költségek indokolják a magasabb kedvezményeket.

Az Eurovignette direktíva kimondja, hogy az autópálya-díjak változhatnak a jármű méretétől és napszaktól függően, a szabályozást azonban a közelmúltban pontosították és kiegészítették azzal, hogy a gyakori használóknak nyújtott kedvezmény nem haladhatja meg a 13%-ot.
hirdetés