A Szabolcsból származó Rózsa Gusztáv lehet az év roma hőse

Rózsa Gusztáv
Rózsa Gusztáv - © Fotó: Index/Déri Miklós/RSK
Budapest, Hodász, Mátészalka – Az autórestaurátor rozsdás roncsokból varázsol autócsodákat.

Teljes életet élő, felnőtt emberek, akik tehetséggel, szorgalommal és kitartással jutottak el oda, ahol tartanak. Romák, akiknek rögösebb volt az útjuk, mint másoknak, mert nemcsak a többség előítéleteivel kellett megbirkózniuk, de olykor a legszűkebb környezetük is kételkedett, hogy sikerülhet-e nekik. Tíz jelölt között dől el, ki lesz az év hétköznapi roma hőse, aki megkapja a Roma Sajtóközpont Aranypánt-díját az idei Nemzetközi Roma Napon – írja az Index.

A jelöltek között van a Mátészalkán született Rózsa Gusztáv autórestaurátor is, aki, – ahogy az Index a szakembert bemutató cikkében fogalmaz – rozsdás roncsokból százezer eurót érő autócsodákat varázsol. Gusztáv harmadikos volt, amikor családjával Hodászról Budapestre költöztek. Az iskolában sokat bántották származása miatt, egy osztálytársa hatására jelentkezett karosszérialakatosnak, de végül beleszeretett a szakmájába. Később szembesült azzal, hogy a munka világában is elítélik származása miatt.

Hat évet dolgozott Hollandiában, ahol a legnevesebb autórestaurátor műhelyekben sajátította el a fogásokat, majd hazatért és kibérelt egy 50 négyzetméteres műhelyt, három hónap múlva 100 négyzetméteren dolgozott, egy év után pedig azt is kinőtte. – A sok T1-es VW transporter azért áll a műhelyben, mert ilyeneket kint is sokat javítottam, így talált meg egy gyűjtő, akinek most három autója is felújításra vár. Az ügyfelek között sok a külföldi, svédek, osztrákok, de van Dubajból is és azért sok hazai megrendelőm is van – mondta a hírportálnak.

Rózsa Gusztávra az Index, jelölteket bemutató cikkének alján lehet szavazni április 8-án, 13:00-ig.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés